„Köszönjük,
A lényeg

"Orbán szóljon a főnökének, hogy hagyja abba a háborút" – megvolt az első EP-vita

17/05/2024 23:16

| Szerző: Klubrádió

Deutsch Tamás és Magyar Péter nélkül vitáztak európai parlamenti választási listavezetők: Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (MKKP) és Toroczkai László (Mi Hazánk). Dobrev szerint Orbán Viktornak szólnia kellene a "főnökének", hogy hagyja abba a háborút. Más témákban előkerült Vörös Erik, a dinók, valamint a Bogyó és Babóca is. 

Megtartották az első európai parlamenti listavezetői vitát a kampányban, igaz, a közvélemény-kutatások alapján vezető Fidesz és a többször is 20 százalék fölé mért Tisza Párt, azaz ebben az esetben Deutsch Tamás és Magyar Péter nélkül, a Partizánban péntek este. Deutsch azt mondta, nem akar a „dollármédia” kampányembere lenni, míg Magyar Péter azzal az indokkal hárította el a meghívást, hogy ő előbb közmédiában akar vitázni.

Azokat a pártokat és pártszövetségeket hívták meg, melyeknek a támogatottsága a közvélemény-kutatások legfrissebb becslései átlagában meghaladja a 3,5 százalékot. Az említettek nélkül négyen álltak a színpadon, Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (MKKP) és Toroczkai László (Mi Hazánk). 

Nyitóbeszédekben Donáth Anna azt mondta, szerinte Cseh Katalinnal bebizonyították az elmúlt öt évben, az Európai Parlamentben lehet érdemi ellenzéki munkát végezni. Ők harcolták ki, hogy függesszék fel a magyar kormánynak járó uniós támogatásokat és munkájuk folytatásához kérte a választók támogatását.

„Nem félek a vitáktól, mert pontosan azt gondoltam öt éve és öt hónapja is” – mondta Dobrev Klára, aki a legnagyobb és legszervezettebb ellenzéki közösség listavezetőjeként mutatkozott be. Arra ő sem számított, hogy a Fidesz listavezetője, Deutsch Tamás részt venne a vitán, de állítása szerint az meglepte, hogy Magyar Péter is ennyire „bátortalan”. Arról is beszélt, hogy erős Európát, Európai Egyesült Államokat szeretne, amely vigyáz az emberekre.

Toroczkai László tisztességtelennek tartja a választókkal szemben, hogy Deutsch és Magyar nem vett részt a vitán. Azt mondta, már a Mi Hazánk Mozgalom alapításakor rögzítették, hogy minden választás előtt kötelező részt venni a vitán, és el kell menni olyan helyre is, ami kifejezetten nem baráti vagy kifejezetten ellentétes nézeteket vall, mint a pártjuk.

Jogállamiság

Donáth elmondta, hogy büszkék a jogállamisági mechanizmusra, mert Magyarország érdekeit az szolgálja, ha az uniós pénzeket nem a kormány és az oligarchák kapják, hanem a civileknek és az önkormányzatoknak kellene adni.

Dobrev Klára szerint ezek a pénzek Orbán Viktor és a rendszere miatt nem érkeznek meg Magyarországra. A DK listavezetője azt javasolja, hogy Orbán nézzen magába és attól majd jönni fog a pénz, hiszen csak a jogállamisági követelményeknek kell hozzá megfelelni.

Le Marietta úgy véli, hogy a korrupció elleni küzdelemnek ez nem biztos, hogy egy sikeres formája, hiszen korrupció továbbra is van. A jogállamisági mechanizmusban az unió bizonyos dolgokat előír Magyarország számára, ám ezek nem annyira erősek, hogy számon kérhetők legyenek Magyarországon.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy inkább arról kellene beszélni, hogy az Európai Unió nem demokratikusan működő szervezet. Ugyanakkor azt elismerte, hogy Magyarországon jogállamisági deficit van és lop a Fidesz, ez is tény, de jut az önkormányzatokhoz uniós pénz, amiből megvalósulnak fejlesztések.

Ki a fideszes?

Szerinte a magyaroknak ráfizetés az Unió, mert jóval több pénzt visznek vissza nyugatra a multik, mint amennyi forrást mi kapunk. Ezért ő Donáth Anna helyében nem lenne arra büszke, hogy a Momentum az uniós források visszatartásáért lobbizott.

„Hölgyeim és uraim, a Fidesz és Magyar Péter magyar hangját hallották” – jelentette ki Dobrev, mire Toroczkai úgy reagált: „nagyon vigyázzon ezzel a fideszezéssel, mert önök, ha jól hallom, a kék Fidesz.”

Toroczkaira reagálva Donáth elmondta, hogy nem tartanánk itt, ha a kormány betartaná az egyenlőség mércéjét és úgy viselkedne, mint a másik 26 tagállam.

Háború

„Nem lesz háború, magyar embereket nem visznek harcolni. Minden egyéb állítás Orbán Viktor hazugsága, és ne higgyék el neki” – mondta a következő blokkban Dobrev Klára, amikor az Oroszország elleni uniós szankciókról kellett véleményt mondania a résztvevőknek.

Le Marietta szerint a Robin Hood alap keretében kellene szétosztani a lefoglalt orosz vagyonokat, és kifejtette azt is, hogy fontos Ukrajna támogatása.

Az agresszor által indított háború nem áll meg a határoknál és nem jó, amikor az oroszok ott állnak az ajtóban – jelentette ki Donáth.

Toroczkai közben gyorsan rávágta, hogy a szankciók szerinte ártanak Magyarországnak. Dobrev Klára szerint viszont a szankciók elsősorban Oroszországnak ártanak és Orbánnak szólnia kellene a főnökének, hogy hagyja abba a háborút. Abban a pillanatban vége lesz a háborúnak. Dobrev szerint egy háborúpárti miniszterelnök van Európában: Orbán Viktor.

A szankciók hasznosságával egyetértett Le Marietta és Donáth is.

Klímaváltozás

Toroczkai Vörös Erikkel hozakodott elő, aki 982-ben felfedezte Grönlandot, és zöld földnek nevezte el. Mi jegesnek-havasnak látjuk. Ez jelzi szerinte, hogy a klíma folyamatosan változik, a kérdés, hogy mi okozza.

Dobrev Klára felhívta a szélsőjobboldali pártvezér figyelmét, hogy a dinók idején is melegebb volt a Föld, de amikor a dinók éltek, nem éltek homo sapiensek. Aki azt mondja, hogy régen is meleg volt, nincs itt semmi baj, az nagy butaság. A klímaváltozás valódi probléma.

Donáth Anna annyival reagált Toroczkai ezen kijelentésére, hogy „laposföldhívőkkel nem tudok vitatkozni, klímaváltozás van”.

Digitális szabályozás

Toroczkai László szerint a Meta úgy tiltotta le őt, hogy a nevét se lehet leírni a Facebookon. A digitális szabályozásról szóló vitában azt is közölte: úgy véli, a baloldalt és Magyar Pétert tolja az algoritmus.

Donáth Anna azt mondta, azért született a digitális szólásszabadságról szóló szabályozás, hogy ne mehessen kontroll nélkül az agymosás és a gyűlöletbeszéd, hogy ezért felelősséget kelljen vállalni. Saját sikereként éli meg a szabályozást a Momentum listavezetője, mert, mint fogalmazott, „nincs több sorosozás és dollárbaloldalozás a Bogyó és Babóca közben”.

Le Marietta egyetért azzal, hogy a nagy techcégeket szabályozni kell, és felvetette, hogy a Pegazus-ügyet újra elő kell venni, számon kell kérni az EP-n, hogy miért használhatnak kémszoftvereket újságírók ellen. Dobrev is veszélyesnek tartja a multik túlhatalmát, jelezte, az EU egységes fellépése kell megfékezésükhöz.

A vita során sok más témát is érintettek, az egészet itt nézhetik meg, a Partizán videójában.

(via hvg.hu, telex.hu, kép: Partizán / Facebook)