„Köszönjük,
Publicisztika
Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete

A kiindulási pont mindenképpen az, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag felszámolta a menekültügyi ellátási rendszert, lehetetlenné tette, hogy normális (értsd: európai) eljárásban megállapítsák, hogy ki jogosult védelemre és ki a gazdasági bevándorló vagy egyéb kalandor, védelemre nem jogosult személy.

Lista – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Lista – Szénási Sándor jegyzete

Maradt még Deutsch "náci tempó” szövege. Tényleg joga van egy embernek másokat egy listázás miatt lefasisztázni, akinek a haverjai folyamatosan listáznak és bélyegeznek meg egész társadalmi csoportokat? Vagy azért, mert liberális, vagy annak kinevezett filozófusok, vagy pedofilként kezelt melegek, vagy az ún. Soros-hálózat "ördögien gonosz” figurái, köztük a TASZ nevesített munkatársai, vagy külföldi ügynöknek titulált civilek, vagy be nem hódolt kisegyházak, lázadni merészelő tanárok, a kormánylapban szégyenlistára került bírók, orvosok, ellenzéki művészek, vagy Kövér László szép szavaival "nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terroristák”: értsd újságírók.

Pokoli trófeák – Rózsa Péter jegyzete

8/06/2024 14:26

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Éppen egy nappal az Európai Parlamenti képviselő választás előtt jelentette be az Akadémiai Dolgozók Fóruma, hogy mivel az egyetem a Lex CEU óta már nem vett fel újabb hallgatókat a magyar akkreditációs képzésre, és közben a Bécsbe költözött / űzött kampuszon felépült a teljes képzési rendszer, végleg befejezik az oktatási tevékenységet.

2024. június 08. Hetes stúdió - részlet l Rózsa Péter jegyzete (2024.06.08.)
03:22
00:00

Hamarosan végez az utolsó hallgató, kilép az épületből, és végleg bezáródik mögötte az egyetem kapuja. A magyar kormány győzött, nem csak jogi értelemben, hanem most már fizikailag is sikerült felszámoltatnia a Közép Európai Egyetem oktató tevékenységét. A Fidesz gazdagabb lett egy trófeával, Magyarország szegényebbé vált egy magas színtű, nemzetközi érvényességű diplomát adó kampusszal.

Éppen egy nappal az Európai Parlamenti képviselő választás előtt jelentette be az Akadémiai Dolgozók Fóruma, hogy mivel az egyetem a Lex CEU óta már nem vett fel újabb hallgatókat a magyar akkreditációs képzésre, és közben a Bécsbe költözött / űzött kampuszon felépült a teljes képzési rendszer, végleg befejezik az oktatási tevékenységet. Micsoda eredmény?

A NER tovább is lépett már ezen a szösszeneten, és négy hazai egyetem kivételével mind alapítványi működésbe hajtotta, amiért is az Európai Unió oktatási szervezete kizárta ezeket a nemzetközi ERASMUS és a Horizont kutatási programból. Addig sikerült a NER oligarchák és kormányközeli személyek alapítványait az egyetemi képzés élére nyomni, amíg végül ezzel is sikerült számos EU-s jogszabályt megsérteni. Ha így marad, jövőre már nem mehet ösztöndíjjal magyar diák külföldi csereprogrammal más egyetemre. És nem tud bekapcsolódni magyar egyetemi kutat az EU-ban folyó tudományos csapatmunkába. Nem volt könnyű, de megcsinálta a Fidesz. Oscar-díj, nem? 

 
A CEU
 
 

Menjünk lejjebb, mindig van ott hely; a közoktatás központi irányítás alá vételével, a tankönyvek és a tantervek politikai, ideológiai szempontok alapján történt kirostálásával oda jutott Magyarország, hogy a diákok tudás- és készségszintjét mérő PISA programban ismét az utolsó helyek egyikével dicsekedhetünk. Két Oscar-díj, akár a pokoli skálán.

Évek óta ismét egyre nagyobb számban döntenek a diákok az érettségi idején úgy, hogy külföldön folytatják a felsőfokú tanulmányaikat. Legalább egymillió magyar fiatal él már távol a hazájától, és jó részük nem is akar egyelőre hazajönni. Mekkora eredmény ez?

És akkor jön a kampány, és ez a rezsim, miközben a fentiek és még számtalan jogállami és gazdasági működés részleteiben EU jogszabályok sokaságát sértette meg, tíz körömmel harcol, hogy ott lehessen Brüsszelben és Strasbourgban. Őrjöngve rohangálnak ma is a Fideszes aktivisták házról-házra, hogy minél többen az párt EU-s választási listájára szavazzanak az emberek. Orbán hihetetlen magasságokba emelte a hazugságkampányát, amikor a Fidesz képviselőkre adott szavazatokat egyenesen a háború vagy béke közötti választás tétjeként állítja a választók elé.  És dacára a kegyelmi botránynak, dacára a hazugságoknak, és dacára mindannak, amit a mai CEU-ról szóló hír is jelez, hogy ez a rendszer Magyarország fiatal lakosainak tanulási lehetőségeit végletekig beszűkítette, a Fidesz mégis élvezi a magyar választók közel 50 százalékának feltétlen támogatását. Ez tény. Majd minden közvélemény-kutató intézet ezt mérte a napokban. A felsorolt tényekkel ellentétben ez a magyar valóság. Meddig marad így?

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2024. június 6-ai adásában hangzott el.