„Köszönjük,
Publicisztika
Felcserek – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Felcserek – Józsa Márta jegyzete

Nem tudni, át kell-e menniük a csicska-korszakon, kapnak-e majd kimenőt, mi lesz a katonai fokozatuk, milyen a lepedő a priccseken és van-e wifi a kóterban. Kötelező lesz-e a kardiológusoknak a surranó? Minden obsitos felcsernek jut-e kellő gyíkhús-ellátmány?

 Késlekedő következtetések – Dési János jegyzete
Publicisztika

Késlekedő következtetések

Van, hogy a békepárti törvénybuheráció nem úgy sül el, az élet még Orbán Viktornál is rafináltabb néha. Bezzeg Balog Zoltánt nem billentik ki a kínos beszélgetések. 

Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete

A kiindulási pont mindenképpen az, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag felszámolta a menekültügyi ellátási rendszert, lehetetlenné tette, hogy normális (értsd: európai) eljárásban megállapítsák, hogy ki jogosult védelemre és ki a gazdasági bevándorló vagy egyéb kalandor, védelemre nem jogosult személy.

Lista – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Lista – Szénási Sándor jegyzete

Maradt még Deutsch "náci tempó” szövege. Tényleg joga van egy embernek másokat egy listázás miatt lefasisztázni, akinek a haverjai folyamatosan listáznak és bélyegeznek meg egész társadalmi csoportokat? Vagy azért, mert liberális, vagy annak kinevezett filozófusok, vagy pedofilként kezelt melegek, vagy az ún. Soros-hálózat "ördögien gonosz” figurái, köztük a TASZ nevesített munkatársai, vagy külföldi ügynöknek titulált civilek, vagy be nem hódolt kisegyházak, lázadni merészelő tanárok, a kormánylapban szégyenlistára került bírók, orvosok, ellenzéki művészek, vagy Kövér László szép szavaival "nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terroristák”: értsd újságírók.

Keresztény középosztály – Rózsa Péter jegyzete

23/05/2024 18:04

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Márai Sándor a háború és a holokauszt után írt arról, hogy ebben az országban semmi nem fog addig megváltozni, amíg az úri keresztény középosztály el nem tűnik. Na most eltűnt, vagy alámerült és most újra jön? 

2024. május 23. Esti gyors-részlet (2024.05.23. Rózsa Péter jegyzete)
02:52
00:00

Két jelentős személyiség szinte szó szerint és egymástól függetlenül azt mondta egy mai interjúban, ha a június 9-i EP választáson a Fidesz 40 százalék alatti eredménnyel végez, menthetetlen, szét fog esni. Kéri László szociológus, politológus professzor és Magyar Péter, a február óta legnépszerűbbé emelkedett politikus fogalmaz így egymástól teljesen függetlenül. Kéri még egy igen figyelemre méltó megállapítást tesz Magyarral kapcsolatban, megjelenése és sikere a keresztény középosztály lázadását mutatja.

Ez azért nagyon érdekes, Márai Sándor a háború és a holokauszt után írt arról, hogy ebben az országban semmi nem fog addig megváltozni, amíg az úri keresztény középosztály el nem tűnik. Na most eltűnt, vagy alámerült és most újra jön? A Fidesz hatalmas előnyöket, kedvezményeket biztosított a keresztény középosztálynak, amelyik szavazóbázisának nagyobb részét jelentette. Az élen persze a legújabb gazdagok, az állami hátszéllel és az eu-s pénzekkel nyomuló oligarchák végeztek, de jutott családi, haveri kapcsolatokon át sok másnak is elég. Vagy mégsem elég? Vagy még sem elég sok embert sikerült megvásárolni?

Keresztény és középosztálybeli, de úri nem lett. Az uraságok a kevesek, a degeszre hizlalt pénztárcájú oligarchák. Urak, vagy csak urizálók. Az elmúlt években a Fidesz az elit, a szakemberek, a tehetségek ellen fordulva fokozatosan építette le politizálásának minőségét, fordult el az egyszerű nép egyszerű nyelvén beszélve a városi polgároktól a kistelepülések lakói felé. Itt lett szavazótáborának talán legnagyobb bázisa. De ennek lassan vége, mert ez a lebutított, minden intellektuális tartalomtól és valódi gondolatoktól megfosztott beszéd ócska politikai termékké vált – Orbánt hallgatni szinte egy kabarészínházi élmény.

Bruck Gábor politikai tanácsadó fogja mondani az Esti gyors után kezdődő Másrészről című műsorban, hogy igény támadt a hiteles beszédre, az pedig egy politikus esetén nem, vagy elsősorban nem az előadott mondatok tartalmától, hanem attól függ, hogy az a mondandó saját, a beszélő belső meggyőződéséből származik, vagy csak fel van mondva. Magyar Pétert hallgatva olybá tűnik azt mondja, amit maga gondol és hisz.

Ja és még egy, amitől jobb, mint az ellenzékiek többsége és a Fidesz: ha hibázik, valamit rosszul ítélt meg – mert figyel a visszajelzésekre –, azonnal korrigálni tud, önmagát felül tudja bírálni. Nagy erény, amiből hiány van a magyar politikai táborban.

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2024. május 23-i adásában hangzott el.