„Klubrádió
Kovátsműhely

Az út és az erény könyve

27/05/2022 09:28

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta újabb daltörténettel jelentkezett: ezúttal Szirtes Edina Mókus megzenésítésében és Weöres Sándor magyar fordításában énekelte el Lao-ce Tao Te King című művének egyes részleteit, majd Kalmár Éva sinológussal beszélgetett a kínai filozófiáról.

2022. május 22. Kovátsműhely (2022. május 22., vasárnap 17:00)
54:39
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
Az adás témaadó dala: 
(Ebből a szerzeményből hangzik el részlet Kováts Kriszta előadásában)

Kováts Kriszta műsora ismét egy távoli kultúra megismerésének színhelyére utazott: ezúttal a témaadó dal Lao-ce Tao Te Kingjéből származott, amelyet Weöres Sándor magyar fordításában énekelt Szirtes Edina Mókus zenéjére. Az énekes-műsorvezető a stúdióban Kalmár Éva sinológust köszöntötte, akivel a Tao Te King fontos elemei és jellegzetes nyugati fogalmi félreértelmezései, fordítási nehézségei mellett átbeszélték a kínai kultúra és az ősi kínai filozófia több jelenségét is, például azt a konfliktust is, amelyik a ma kínai kulturális emlékezetben a taoizmus és a konfucianizmus között feszül, s amelynek nyomán a Tao Te King ma Nyugaton meghatározóbb jelentőségű, mint a Távol-Keleten.

(Kováts Kriszta Kalmár Évával   Fotó: Pályi Márk / Klubrádió)

A beszélgetés az elterjedt kínai gondolkodásmód számos fontos részletét tisztázta, úgyhogy aki kíváncsi a témára és a vendég gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Az énekes-műsorvezető ezúttal az első magyar rockoperából, a Sztárcsinálókból énekel el egy dalt, majd először Takács László ókortudóssal beszélget Nero császárról, utána pedig Várkonyi Mátyás zeneszerzőt kérdezi az előadás születéséről. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást a Klubrádió archívumában, illetve podcastként!

Következő vasárnapi dal: 

(Címlapi kép: Pixabay)

Kovátsműhely
2022. május 22., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta