„Klubrádió
Klubdélelőtt

Színház napfelkeltekor a Gellért-hegy fái között

17/09/2022 08:49

| Szerző: Klubrádió

Gyabronka József  különleges színházi élménnyel lepte meg a közönségét. Erről is beszélgettünk vele a műsorban. Vendégünk volt még Geréb Anna filmtörténész, Gyarmati Andrea gyermekorvos, Nógrádi Gábor költő, író, valamint Dés László, akivel Rhoda Scottal közös koncertjéről, és közéletről is szót váltottunk.

2022. szeptember 17. Klubdélelőtt (2022. szeptember 17., szombat 09:00)
162:37
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
A Klubdélelőtt vendégei és témái:

09.00 Micsoda koncert volt! Dés Lászlóval lépett fel szeptember 11-én a világhírű dzsesszorgonista, a Hammond-orgona királynője, Rhoda Scott a budapesti  Dohány utcai Zsinagógában. A felejthetetlen élménybeszámoló után, nem ünneprontásként, de természetesen szóba került a közélet is.  

 
 Rhoda Scott és Dés László forrás: eventim.hu
 


10.00 Nógrádi Gábor költő, író, újságíró, hangjáték-, tévéjáték- és filmforgatókönyv-író idén lett  75 éves.  Gyerekkora óta írónak készült, ennek ellenére építőgépésznek tanult, majd könyvtár-népművelés szakon szerzett főiskolai, majd egyetemi diplomát. Eddig negyven könyve jelent meg – 1964 óta publikál, első verseskötete: a Kéthátú életünkben (1973), sikert hozó ifjúsági regénye a Gyerekrablás a Palánk utcában (1983). 2013-ban  az Év Gyerekkönyve díj könyvheti átadóján életműdíjat kapott, de ez nem a hivatása a végét, hanem egy új életmű  kezdetét jelentette.  

 
Nógrádi Gábor  
Forrás: nyiregyhaza.hu
 


10.30 Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvossal, az 1972-es müncheni olimpia ezüstérmes úszójával az ötven éve, Münchenben, az olimpia ideje alatt történt túszdrámára, terrortámadásra és mészárlásra emlékeztünk. Palesztin terroristák  izraeli sportolókat ejtettek foglyul, közülük tizenegyen vesztették életüket.

 
Gyarmati Andrea 
MTI Fotó: Mohai Balázs
 


11.00 Dr. Geréb Anna filmtörténész, az orosz és örmény film kutatója, oktatója  az egyetemes filmtörténet kezdeteinek, mellette a néma filmek „szerelmese”, és operát, nagyáriákat is énekel, de utóbbiról ritkán mesél. Anna  az ELTE BTK filozófia-esztétika és orosz-magyar szakjának elvégzése után a Színház- és Filmművészeti Főiskola doktori iskolájában szerzett fokozatot, a Magyar Nemzeti Filmarchívumban az orosz-szovjet filmek archivátoraként dolgozott, közreműködött filmográfiák összeállításában, dokumentumfilmekben és könyvek létrehozásában.

 
Geréb Anna
 Forrás. szombat.org
 

 

11.30 Gyabronka József  különleges színházi élménnyel lepte meg a közönségét. Dante napnyugtakor és hajnalban a Gellért-hegyen – a Pokol és Purgatórium-Paradicsom, című rendhagyó színházi produkciója nagy élmény volt, és valóban a természet lágy ölén, a Gellért-hegyen mutatta be.  Az előadás díszlete a besötétedő, majd kivilágosodó ég és alatta a város volt.

 
 Forrás: nepszava.hu
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Klubdélelőtt
2022. szeptember 17., szombat 09.00
szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa