„Klubrádió
Klubdélelőtt

Térbeli mesekönyveket készít

3/09/2022 07:25

| Szerző: Klubrádió

Kő Boldizsár kőfaragómester, grafikus volt a Klubdélelőtt vendége, akit saját gyerekei inspiráltak mesebeli játszóterek megalkotására. Elhívtuk Szilasi László írót, akinek pályáját Sipos Lászlóné tanár és Indiana Jones képzeletbeli régész is nagyban befolyásolta. Vajda Gergely karmester, zeneszerző, klarinétművésszel az Esterházy-kisregényből készült operájáról, a Fuharosokról is beszélgettünk. Felidéztünk egy két évvel ezelőtti interjút, amelyet a napokban elhunyt Mihail Gorbacsovot jól ismerő Zolcer János újságíróval készítettünk. És beszélgettünk Vastagh Pál volt igazásgügy-miniszterrel, volt kanadai nagykövettel is. A műsorvezető Kun Zsuzsa.

2022. szeptember 03. Klubdélelőtt (2022. szeptember 03., szombat 09:00)
159:06
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

A Klubdélelőtt vendégei és témái voltak:

09.00 Vastagh Pál jogász, egyetemi oktató, politikus, diplomata, 1994 és 1998 között a Horn-kormány igazságügy-minisztere, 2002-ben  az Európai Konvent tagja, melynek feladata az Európai Unió alkotmánytervezetének kidolgozása volt. 2006 októberében Magyarország nagykövetévé nevezték ki a kanadai Ottawába, emiatt lemondott országgyűlési mandátumáról és főiskolai főigazgatói posztjáról is.

 
Vastagh Pál Forrás: hirklikk.hu
 

 

10.00 Az Év Komolyzenei Műve – Artisjus-díjat kapott Vajda Gergely karmester, zeneszerző, klarinétművész Fuharosok című kamaraoperája, amely Esterházy Péter azonos című elbeszélése alapján készült.  Hogy mit jelent maga a szó, hogy fuharosok? A fuvaros régi, tájnyelvi alakja, de bármit is jelöl a név, a végén található többesjel mindenesetre jelentéssel bírhat. Nem egy egyénről van szó, hanem egy meghatározhatatlan létszámú csoportról, ami félelmetessé és mitikussá növeli erejüket, mint ahogy kinézetük hasonlósága is. A Fuharosok többesszámbeli ereje politikai hatalmat is képviselhet.

 
Vajda Gergely Forrás: jegy.hu
 


10.30 Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész egy interjúban így mesélt a kezdetekről: „Békéscsabán nőttem fel, elég szegények voltunk. A szüleim nem szerettek kirándulni, unalmas volt az élet, kevés volt az esemény. Anyám egy idő után könyvtáros lett, az iskolának, ahová jártam volt egy fiókkönyvtára. Akkor szerettem meg az olvasást. A könyv volt az esemény, a kalandos dolog. A gimnáziumban egy nagyon kedves tanárnő tanított, Sipos Lászlóné. Ő sok mindenre rányitotta a szememet – ő mutatta meg Esterházyt, Hajnóczyt, amerikai kisrealistákat. Ő nagyon fontos volt nekem. De valahogy úgy képzeltem, hogy régész leszek, mert az olyan romantikus – mint később Indiana Jones...”

 
Szilasi László 
Forrás: Szépírók Társasága 
 

 

11.00 Kő Boldizsár kőfaragómester, grafikus, mesebeli játszóterek alkotója. A saját gyerekei inspirálták, hogy olyan játszóhelyeket, térbeli mesekönyveket alkosson, ami egyben szabadtéri kiállítótér művészi szobrokkal, amire felmászhatnak a gyerekek. Például Zöld Péter a budai Millenáris Parkban.

 
Kő Boldizsár 
Forrás: Facebook 
 

 

11.30 Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében, elhunyt Mihail Gorbacsov, a XX. században a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához döntő mértékben hozzájáruló reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP) utolsó főtitkára. Zolcer János újságíró, televíziós producer, filmes jól ismerte őt, két évvel ezelőtt a Klubdélelőttben mesélt a barátságukról. Ezt a beszélgetést ismételtük most meg.  

 
 
Zolcer János és Mihail Szergejevics Gorbacsov  Forrás: Forrás: gorbititkai.hu
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Klubdélelőtt
2022. szeptember 03., szombat 09.00
szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa