„Klubrádió
Galaxis kalauz

Az üzenet útja, a közlés szereplői

15/09/2022 08:54

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az irodalmi narrációtól a technika beszélgetésre gyakorolt hatásáig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogyan alakult át a lelki vezetők szerepe és fontossága a történelem során.

2022. szeptember 14. Galaxis kalauz (2022. szeptember 14., szerda 15:00)
48:23
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző adásban olyan művekről beszéltünk, mint a Rent, vagy az alapjául szolgáló Bohémélet. Az említett színművek egy-egy általános érvényű, sokakat érintő problémát ábrázoltak a szereplők személyes történetén keresztül. A nézőpont megválasztásának jelentősége persze nem csak a színházi műfajokban, hanem például az irodalomban is felismerhető. Nem mindegy, hogy ki mesél, miről és hogyan. Kovács Krisztián író, az Ectopolis magazin főszerkesztője a 198. epizódban több példán keresztül különböztette meg az E./1. és az E./3. személyű mesélési módot. Elmondta, sok szerző még manapság is ragaszkodik a klasszikus kívülállói attitűdhöz, ugyanakkor egyes műfajokban kifejezetten gyakori a személyesebb hangvétel.

Kamarás István vallásszociológus
 

Az olvasó ízlésének függvénye, hogy kedveli-e, hogy megmondja neki a szerző, mit is gondoljon egy jelenségről. Sőt, általában személyiség kérdése, hogy szeretjük-e, ha ki akarnak segíteni minket a megértésben. A lelki vezetők az egyes történelmi korszakokban bár más szereppel és fontossággal bírnak, sokszor nem csupán a közösségüknek címzett üzenetekkel, de életmódjukkal is utat mutathatnak. Kamarás István vallásszociológus szerint utóbbival talán sokkal hatékonyabban is. Az interjúban arra is kitért, hogy a reformáció után a katolikus vallási vezetők is egyre inkább törekedtek a személyesebb hangvételre, ahogy ma is teljesen általánosnak mondható, hogy a vasárnapi istentisztelet csak egy program a sok közül, amely egy közösséget összetarthat. Kamarás István kitért arra is, hogy a személyességnek is határt kell szabni. A nyílt pártpropaganda – habár előfordul – teljes mértékben elfogadhatatlan egy vallási vezetőtől.

Emléknap - Megemlékezés Pócspetriben
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila / MTI
 

 

Domonkosi Ágnes
 

Hogy egy üzenet célba érjen, sok mindentől függ. Nem régiben az átlagosnál többen tapasztalhatták meg, hogy például az online térben hogyan alakul át a beszélgetés. A technika fejlődése már jó ideje új irányokat szab, de mostanra kezd egyre jobban körvonalazódni, hogy ebben az új kommunikációs formában a hogyannak mekkora szerepe van egymás megértésében. Domonkosi Ágnes nyelvész saját kutatásai hivatkozva beszélt arról, hogy például az értekezletek rutin pontjai online változatban sem mutattak eltérést, míg a kötetlenebb részeknél tanácstalannak bizonyultak a résztvevők. Ugyanígy a hangnem, a megszólítások, is alakultak. Írásban pedig még jelentősebb módosulások figyelhetők meg, tette hozzá.

 

Fotó: Pixabay
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2022. szeptember 14. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes