„Klubrádió
Galaxis kalauz

Letűnt és megőrzött világok

27/08/2022 05:57

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pompeii falfirkáktól az Elvis-imitátorokig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is pontosítottuk, mi a különbség a rock and roll és a rockabilly között.

2022. augusztus 24. Galaxis kalauz (2022. augusztus 24., szerda 15:00)
48:09
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Ez itt a Galaxis kalauz 195. epizódja. Időszámításunk szerint 79. augusztus 24-én esett a Vezúv kitörésének áldozatául Pompeii. A római művészetre nagy hatást gyakorló város 1997-ben az UNESCO világörökség listájára is felkerült. A pompeii polgárok életéről, a fennmaradt műemlékekről, és természetesen a vulkánkatasztrófáról is beszélgettünk a 195. epizód első interjújában Grüll Tibor ókortörténésszel. A Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára rámutatott, bár az augusztusi dátum tűnik a legvalószínűbbnek, néhány fennmaradt irat szerint az őszi időpont sem kizárt. Az interjúban többek között arra is kitért, milyen izgalmas, a mindennapi életre utaló információkat rejtenek a romokon talált korabeli graffitik.

A folytatásban egy egészen más korba és világba utaztunk. Egy letűnt világ után egy olyan zenei kultúráról esett szó, amelynek fennmaradásáért évtizedek óta sokan és sokat tesznek. Pompeiiben és a rockabillyben ugyanakkor van valami közös: hogy a múlt részei, mégis van jövőjük. Bajnok Attila, a Rocky Monday Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, a világ rendjét egykor a Rock Around The Clock című dal forgatta fel, és egy egész világ kezdett rajongani a rock and roll iránt.

Hozzátette, a rockabilly már a hatvanas években jelent meg, és bár alapjaiban megőrizte az eredeti zenei stílust, annak egy vagányabb változatát hozta el. Kiemelte, Elvisnek – aki nem csak a korszak meghatározó alakja, hanem a zenetörténelem megkerülhetetlen figurája – meglepő módon éppen rockabilly időszaka nem volt.

Presley iránt még ma is milliók rajonganak. Idén augusztus 16-án volt halálának 45. évfordulója. A nevéhez fűződő most már 20 éves nemzetközi fesztivál azonban nem csak ezért volt kiemelkedő. A Bad Nauheim-ben megrendezett programhoz ebben az évben hetedik alkalommal énekverseny is kapcsolódott, amelyen nemcsak, hogy első ízben vett részt magyar versenyző, hanem rögtön meg is nyerte azt. A folytatásban a németországi megmérettetés győztesével, Lantos Gáborral beszélgetünk. Az interjúból kiderült, hogy 11 éves korában ismerkedett meg Elvis zenéjével, és azonnal tudta, hogy ez az útja. Elmesélte, hogy ezen a versenyen nem az imitátorokat díjazzák, hanem azokat, akik az Elvishez méltó színvonalón, akár nem feltétlenül ugyanúgy énekelnek. Nem meglepő tehát, hogy női versenyző is volt. 

Egy 2020-as Galaxis kalauz-adásban Farkas László volt a vendég, aki egykor Elvis-imitátorként dolgozott, akkor egy rövis videót is készítettünk vele, amit itt nézhet meg.

Címlapi kép forrása: Flickr

Galaxis kalauz
2022. augusztus 24. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes