„Klubrádió
Galaxis kalauz

Levi's és Elvis

2/03/2020 16:19

| Szerző: Klubrádió

Hogyan működik az emberi hangképzés? Mi a farmernadrág sikerének titka? Hogyan lesz valakiből Elvis-imitátor? Ezek voltak a Galaxis kalauz legutóbbi adásának kérdései.

2020. február 26. Galaxis kalauz (2020. február 26., szerda 15:00)
48:35
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes
A farmernadrág egy ikonikus darabja a divattörténetnek. Egyedülálló karriert futott be, hiszen eredetileg munkaruhának szánták a strapabírósága és olcsósága miatt. Érdekes módon divatcikké válása nem a nőkhöz kötődik, hanem konkrétan James Dean nevéhez, aki a beat-generáció tagjaként a világháborút követő lázadást képviselte, lázadást minden ellen, amit az idősebb generációk megtestesítettek, és mivel a ruhadarab összefonódott a munkásréteg viseletével, James Dean a filmvásznon ezzel a ruhaválasztással a lázadást, a non-konformizmust jelenítette meg.

A farmer Magyarországon is hatalmas karriert futott be, a nyugati, amerikai zenével és popkultúrával együtt. Farkas Lászlót is "megfertőzte" a rockabilly világa, és mióta gitárt vett a kezébe, azóta szerette volna kipróbálni, milyen lehet Elvisnek lenni. Tett is érte, és nem átallott átutazni a fél várost azért, hogy halandzsára fordított Elvis-dalszövegeket másoljon át a füzetébe. Csalódott is, amikor már angolul beszélve megértette, miről szól a Jailhouse Rock. A külső mellett nagyon fontos a hang is. Farkas László szerint ez a zene ugyanis Elvis nélkül nehezen fenntartható. Az Abba például olyan slágereket alkotott, amik az eredeti előadók nélkül is megállják a helyüket, Elvis zenéje viszont más, a kereslet is megcsappant az Elvis-imitátorok iránt, de Farkas László zenekarával folyamatosan keresi a módját, hogy életben tartsa Elvis hagyatékát.

Utolsó megállónkban arra kerestük a választ, hogyan működik az emberi hangképzés. Megtudtuk, a hangadó szervek születéskor kódolva vannak a jó működésére, mint akár a mozgás, csak menet közben elrongálódnak, megbetegednek, így átidegződik a jó működés, és ezért van gond a hangképzéssel. A jó technika mellett számítanak az egyéni képességek is. Mindenki csak önmagához képest fejlődni, de a fejlődés adott abban a pillanatban, amikor gyakorolni kezdünk. A hangadó szerv alapvetően egy izomzat, ami fejleszthető, a szervezet pedig hamar rááll az eredendő jó gyakorlatra. Nem mellesleg a hangunk a lelkünk megnyilvánulási eszköze, így a lelki foglalkozás alapvetően meghatározza. Ha egy kisgyerek szorongó a családban, akkor visszafojtja a lélegzetét, így már egy rossz hangképzéssel indul az életben, viszont egy más személyiségű gyerek ugyanebben a helyzetben éppen hogy megnyomja a hangját, hiszen kénytelen hangosan beszélni, hogy észrevegye a környezete. Foniátriai gyakorlatokkal helyreállítható a jó hangképzés, ami végeredményben olyan, mint az autóvezetés: egyszer csak ráérzünk, persze odáig el is kell jutni a lehető legtöbb gyakorlással. 

Galaxis kalauz
2020. február 26. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Timár Ágnes és Lay Viktória