„Klubrádió
Galaxis kalauz

Egy ország névjegye selyemből

20/08/2022 09:04

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A zászlók színeinek jelentésétől a LUSITANIA expedícióig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, milyen felségjelzései vannak egy hajónak, és azok hol találhatók rajta.

2022. augusztus 17. Galaxis kalauz (2022. augusztus 17., szerda 15:00)
49:03
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző adásban szó esett arról, hogyan élnek az oroszlánok a szabadban, fogságban vagy éppen épületek homlokzatán kőből faragva. Ezek a különleges nagymacskák továbbá címerek gyakori szereplői is, ezáltal nem egy ország és város lobogóján helyet kapnak. Hogy miként dönti el egy nemzet, hogy zászlóján helyet kapjon-e egy-egy oroszlán, esetleg más valós vagy mitológiai figura, illetve hogyan választ magának színeket, azokat hogyan helyezi el a lobogón, többek között erről is szó esett a 194. epizód első interjújában. Balogh László, a Zászlómúzeum alapítója arról is mesélte, hogyan indult a gyűjtési szenvedélye. Elmondta, lényegében minden ország vezetőjével maga levelezett, hogy kapjon zászlót, amelyeket aztán soha nem politikai, kizárólag földrajzi szempontok szerint rendezte el a tárlatán.

A folytatásban a szárazföldről a nyílt vízre utaztunk, és a hajókon megjelenő felségjelzéseket vizsgáltuk meg. Balogh Tamás, hajózástörténeti szakíró az interjúban elmondta, a hajón mindig lobogó van, nem „szimplán” zászló, ahogy arra is kitért, hogy a jelen tudásunk szerint ezt a ma már szabványosított, információkkal rendelkező textildarabot először a vikingek kezdték használni. Hozzátette, a kalózok jellegzetes lobogója nem csak rajzfilmes legenda, sok karibi kalóz kifejezetten versenyzett egymással, hogy kinek a zászlója látványosabb, valamint nagyon gyakran a zászlót használták mások megtévesztésére.

Az interjúban arra is kitért Balogh Tamás, hogy ez a „kalóztempó” még háborús időkben is előfordult, amikor egyik ország a másikat hamis lobogóval próbálta félrevezetni. Ezt tette a LUSITANIA is, amely az első világháborúban süllyedt el. A 107 éve hullámsírban fekvő hajóroncs feltárására már több expedíció indult az eltelt évtizedek folyamán, a legutóbbi épp most zárult le, amelynek eredményeiről is beszámolt a hajózástörténeti szakíró.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2022. augusztus 17., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes