„Klubrádió
Galaxis kalauz

A változatlanság illúziója

10/09/2022 19:19

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az inkubátor történetétől a Bohéméletig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogyan zajlott a gyermeknevelés az ókorban.

2022. szeptember 07. Galaxis kalauz (2022. szeptember 07., szerda 15:00)
48:27
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

1888. szeptember 7-én helyeztek először csecsemőt születése után inkubátorba. Azonban hogy eljusson a gyermekgyógyászat odáig, hogy ennek a bizonyos Edith Eleanor McLean nevű kisbabának ilyen módon megmentsék az életét, hosszú utat tettek meg orvosok és kutatók az évszázadok során.

A 197. epizódban bemutattuk az inkubátor feltalálásának történetét. Az ókori Egyiptomig utaztunk vissza az időben. Kiderült, hogy az egyiptomiak az alexandriai tojáskeltető elvét vették át, és az ebből készített szerkezetet ők már a csecsemők melegen tartására használtak.

Az első ismert inkubátort 1835-ben Szentpéterváron készítették, amelynek ötletét átvették a moszkvai cári csecsemőotthonban.

Szó volt olyan kutatók kezdetleges inkubátorairól, mint Jean-Louis-Paul Denucé, Carl Siegmund Franz Credé, Franz von Winckel és Stéphane Tarnier által tervezettek.

Alexandre Lion 1889-ben szabadalmaztatott szerkezete a hőtermelés mellett már a mesterséges táplálást is megvalósította. Azoknak a csecsemőknek, akik még nem tudtak nyelni, az orrukon keresztül egy csövet vezettek be, így adagolták a tejet.

Magyarországon Schöpf-Mérei Ágoston közadakozásból megalapított egy szülészetre és kiemelten koraszülésre specializálódott 35 ágyas kórházat. Persze az orvoslás lényege, hogy feltételek nélkül segítsen az arra rászorulóknak, ha csecsemőkről, kisgyerekekről van szó, a törekvés és az összefogás talán még nagyobb.

Ha hangosan feltesszük a kérdést, hogy miért élveznek elsőbbséget a gyermekek, talán nyomban el is szégyelljük magunkat, olyan egyértelműnek érezzük a választ. Miközben több válasz is lehetséges. Vagy talán tényleg nincs rá racionális érv. Réz Anna erkölcsfilozófussal ezeket a morális, vallási, gazdasági vagy pusztán érzelmi alapú okokat vettük sorra.

A folytatásban a gyermekek védelmének egy másik dimenzióját vizsgáltuk. Az állandó változást megélő kicsikről, és a változatlanság illúziójában élő nagyobbakról beszélgettünk.

Réz Anna elmondta, szerinte sokkal inkább függ az éppen zajló életmódtól, semmint az életkortól, hogy éppen mozdulatlannak érezzük a mindennapjainkat, vagy az a benyomásunk, hogy elszalad mellettünk az élet. A gyereknevelés ugyanakkor egyszerre keltheti a két érzést a szülőben, míg a gyermekek – habár az állandó változás az ő életükben a leghangsúlyosabb – keveset érzékelnek valószínűleg abból, hogy milyen gyorsan alakulnak át testileg és lelkileg.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2022. Szeptember 7. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes