„Klubrádió
Galaxis kalauz

Oroszlánok szabadban, fogságban, háztetőn

13/08/2022 06:08

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az állatok királyától a faragott épülethomlokzatokig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, vajon a mesék ruházták-e fel állatszereplőiket a mára jól ismert tulajdonságokkal, vagy még régebbi az antropomorfizálás története.

2022. augusztus 10. Galaxis kalauz (2022. augusztus 10., szerda 15:00)
48:48
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Augusztus 10. az oroszlánok világnapja. És habár a legtöbben – szerencsére vagy sem, ezt mindenki döntse el maga – állatkertben, ismeretterjesztő filmben, mesekönyvben, vagy éppen a Lánchíd lábánál látják kizárólag – amikor épp ott van, egykor talán nem is volt olyan messze egy-egy valódi szabadon élő példány a fővárostól. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője a 193. epizódban elmondta, Afrikán és Indián kívül egykor Európa több pontján is élt az oroszlán. Hozzátette, a fogságban tartása nagy múltra tekint vissza, habár a korszerű állatkerti körülményeket az ókorban még megelőzte az uralkodói hobbi, ami csak részben jelentette a lehetséges veszély kordában tartását, sokkal inkább státuszszimbólum volt.

Hanga Zoltán arra is kitért, hogy az oroszlán csúcsragadozói mivolta vezetett a befogásához, de „hatalmának” elismeréseként ma is több címeren megjelenik.

Lánchíd - Leemelték az első oroszlánszobrot a hídról
 
 Leemelik a felújítás alatt álló Lánchíd pesti hídfőjének északi oldalán álló, három kőtömbből álló oroszlánszobor első darabját 2021. augusztus 5-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

Habár Pitypang, a hiú oroszlán, vagy éppen az Óz, a csodák csodájában szereplő példány pont nem az állatok királyának sztereotip vonásait hordozza, a legtöbb mesében, legalábbis eleinte nagyon határozott tulajdonságokkal bírtak úgy az oroszlánok, mint sok más állat. A folytatásból kiderült, hogyan formálódtak ezek a jellemvonások a bibliai történetektől a modernkori mesékig. Dávid Ádám meseíró, meseszerkesztő arról is beszélt, hogy a természettel ma már kevesebb kapcsolatot ápoló gyerekek számára miért lehet továbbra is izgalmasabb egy történet, amelynek hősei állatok és nem emberek.

Az Úri u. 13. sziámi oroszlánja
 
Az Úri u. 13. sziámi oroszlánja
Fotó: Bartha Dorka / enbudapestem.hu
 

Az állatok ábrázolásának többértelműsége persze nem csupán a gyerekmesékben jelenik meg. Amikor sétálunk a városban, sejtjük, hogy a régi épületek homlokzatain tekergőző állatok jelképeznek valami többet, csak talán nem tudjuk, pontosan, mit. Görbe Márk művészettörténész sok izgalmas példán keresztül mutatott rá arra, hogy mely korban, mely állatokról készült kőfaragványok kerültek egy-egy kapu fölé. A beszélgetésből az is kiderült, miért nevezhetjük a fővárosi fali díszek között korelnöknek a sündisznót.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Sherilyn Hawley / Pixabay

Galaxis kalauz
2022. augusztus 10., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes