„Klubrádió
Klubdélelőtt

Halász Judit 80

14/10/2022 21:50

| Szerző: Klubrádió

Születésnapja alkalmából beszélgetünk Halász Judit színésszel, majd Mihályi Péter közgazdásszal az ország vagyonának orbáni újrafelosztásáról, Vámos Zoltán orvos filmrendezővel legújabb alkotásáról, Orzóy Ágnes műfordítóval Annie Ernaux, az idei irodalmi Nobel-díjas írásairól, valamint Bock Attila, művésznevén Márió, a harmonikással arról, hogyan több személyes tragédia után hogyan volt képes újra és újra felállni. Klubdélelőtt! Hallgassa Ön is szombaton 9 órától. A műsorvezető Kun Zsuzsa.

2022. október 15. Klubdélelőtt (2022. október 15., szombat 09:00)
158:25
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
A Klubdélelőtt vendégei és témái:

09.00 Születésnapján, mégpedig 80. születésnapján köszöntjük a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt, Halász Juditot. 1942-ban született, ez az évszám mindent elárul arról, mi minden várt rá az elkövetkezendő években, évtizedekben. A történelem végigkísérte az életét, de bármi is történt, mindig felállt, és ment előre. Semmi nem akadályozhatta meg, hogy színész legyen. Erről az életútról beszélgettünk, de természetesen eljutottunk a jelenhez is.

 
Halász Judit
 Forrás: Facebook
 

 

10.00 Mihályi Péter közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómiai Tanszékének egyetemi tanára, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora. Azt mondja, az Orbán-kormány célja nem az államosítás, hanem a nemzeti vagyon újraelosztása, a nyilvános adatok alapján a miniszterelnök és kormányai eddig négyezermilliárd forintot fordítottak vagyonvásárlásra, a másik állítása, hogy ez nem hozott átütő változást, és visszafordítható. Vajon ez tényleg lehetséges?

 
Mihályi Péter
 Forrás: CEU
 



10.30 Dr. Vámos Zoltán orvos kutatási területe a felnőtt és gyermek vérnyomás-szabályozás, keringésszabályozás, valamint a súlyos koponyasérülések. Hazai és nemzetközi kutatások szakmai vezetője, számos társegyetemmel (Ludwig-Maximilians-Universität München, Cambridge University) végez közös kutatómunkát. John O'Keefe Nobel-díjas kutatóval közös agykutatási projektben vett részt. Szabadidejében, hogy ez mikor van, még elképzelni is képtelenség,de forgatókönyveket ír, filmeket készít. Most mutatták be legújabb filmjét, közösségi finanszírozással készült, a címe: A gyémánt út pora. Egy alzheimeres idős asszonyról és megpróbáltatásairól szól, akit a 82 éves Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, Vári Éva játszik. Vendégünk volt a rendező.

 
 
Vámos Zoltán orvos, filmrendező és Vári Éva színész, A gyémánt út pora című film alkotója, ill. főszereplője Forrás: https://aok.pte.hu/hu
 


11.00 A francia Annie Ernaux kapta  az idei irodalmi Nobel-díjat. Orzóy Ágnes fordító így vall a könyveiről: „Ernaux több mint húsz könyvet írt, és mind hasonló abból a szempontból, hogy a saját élettapasztalatáról ír, általában egy eseménnyel a középpontban ... az első szexuális tapasztalatát meséli el … az abortusza történetét ... egy nála harminc évvel fiatalabb férfival való kapcsolatát ... Több könyve szól arról, hogyan került egy kis normandiai település vegyesboltjában dolgozó szülők gyermekeként a párizsi középosztályba. De talán a könyvei mindegyikére az jellemző a leginkább, hogy az intim tapasztalatokat az adott társadalom tapasztalatába ágyazva igyekszik megérteni”.

 
Orzóy ÁgnesForrás: lotera.hu
 

 

11.30 Öröm és fájdalom, siker és kudarc kézen fogva járnak Bock Attila, művésznevén Márió, a harmonikás életében. Kislánya tragikus elvesztése, válása, egy súlyos szívburokgyulladás, új házasság, majd újabb gyász, egy éve meghalt a felesége. Hogyan képes újra és újra felállni? Azt mondja, a mélypontjaiban mindig a zenében talált vigaszt.

 
Bock Attila alias MárióForrás: Facebook
 
Klubdélelőtt
2022.október 15., szombat 09.00
szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa