„Köszönjük,
Klubdélelőtt

Otthagyta az igazgatói állását, inkább biciklis futár lett

18/11/2022 15:48

| Szerző: Klubrádió

A kétgyerekes Balázs a családjával Budapest egyik legjobb részén él, dolgozott az ENSZ-nél, aztán pénzügyi vezető lett egy civil szervezetnél. Mindezek ellenére nem volt boldog, úgy érezte, valami hiányzik az életéből. A róla készült filmről is beszélgettünk a Klubdélelőttben a főszereplő Bartakovics Balázzsal és a rendező Hatházi Fannival. Vendégünk volt továbbá Zalán Tibor író, költő, Feledy Péter újságíró – a tavaly elhunyt Monspart Sarolta tájfutó világbajnok férje –, valamint Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész és Hodosán Róza szociológus, egykori politikus.

2022. november 19. Klubdélelőtt (2022. november 19., szombat 09:00)
160:07
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

A Klubdélelőtt vendégei és témái:

09.00 Hodosán Róza soha nem akart politikus lenni.  Darvason született egy 12 gyermekes szegény családban, édesapja földműves, állattenyésztő, édesanyja napszámos, majd konyhai főzőnő volt. Róza szociológusnak tanult, amikor kapcsolatba került a demokratikus ellenzékkel, ami azzal járt, hogy minden lépését besúgók kísérték. A Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) egyik alapítója, nyolc éven át országgyűlési képviselő volt. 1998 óta politikai szerepet nem vállalt, az SZDSZ tagja maradt 2009. július 13-ig.

 
Hodósán Róza Forrás: Wikipédia
 
 

 

10.00 Zalán Tibor költő, író, drámaíró, dramaturg az 50. Tokaji Írótáborban az irodalmi közélet jelenlegi állapotára hívta fel a figyelmet. „Én azt gondolom,  nem dolgunk a magunk visszafelé magyarázása. Nem a mi dolgunk, hogy most azt bizonyítsuk, hogy a 80-as években ellenállók voltunk vagy sem, hogy a felmenőink itt voltak vagy ott voltak, így neveltek minket vagy úgy. Magánügyként határoltam el magamat ettől Tokajban is. Inkább az lenne a dolgunk, hogy arról beszéljünk, most hogyan élünk és látunk – ahhoz képest –, és például a fiataloknak milyen a helyzete a mi akkori helyzetünkhöz képest. Vagy, hogy most is mennyire reménytelen, illetve valóban az-e?"

 
Zalán Tibor
 Fotó: Stekovics Gáspár Forrás: Wikipédia
 


10.30 Monspart Sarolta, a Nemzet sportolója, tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, az  első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot tavaly áprilisában ment el. Most novemberben, a születésnapján a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség első alkalommal adta át a Monspart Sarolta-díj a tájfutásért elismeréseket. Vendégünk a férje, Feledy Péter újságíró, tévériporter.

Nemzet Sportolója - Monspart Sarolta
 
Monspart Sarolta
 Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 


11.00 Havas Judit irodalomtörténészt, előadóművészt születésnapján köszöntöttük, de az ünneplés mellett szó volt Szabó Magdáról, aki tizenöt évvel ezelőtt, 2007. november 19-én halt meg és Judit öt évvel ezelőtt csinált egy verses hangoskönyvet: Ágaskodj újra, ész címmel, bemutatta Az ajtó monodrámát angol felirattal New Yorkban, San Franciscóban.

 
Havas Judit 
Forrás: Facebook
 


11.30 Hatházi Fanni rendező Majdnem jó című dokumentumfilmje Bartakovics Balázsról szól. Hogy ki ő? Menedzser diplomával a zsebében az ENSZ-nél kezdte pályafutását, majd egy neves magyar civilszervezet pénzügyi igazgatója lett. Francia barátnője szintén az ENSZ munkatársa, két közös gyermekük van, Budapest egyik legjobb részén élnek. Mindezek ellenére Balázs nem boldog, úgy érzi, valami hiányzik az életéből. Mindent megpróbált, hogy elterelje a figyelmét arról, hogy ami másoknak álom, az neki teher. Két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy gyökeresen változtat az életén: otthagyta a pénzügyi igazgatói állását, és egyszerű biciklis futár lett. Vendégünk volt a rendező és a film szereplője.

 
 Hatházi Fanni Forrás: szfe.hu
 

 

 
Bartakovics Balázs
 Forrás: artmozi.hu
 

 A Klubdélelőtt 2022. november 19-i adását a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Klubdélelőtt
2022.november 19., szombat 09.00
szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa