„Klubrádió
Klubdélelőtt

A morál hiánycikk

29/10/2022 09:06

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Forgács Gábor tudós, Subasicz Éva ügyvéd, Csernus Mariann színésznő, Szinetár Miklós rendező lesznek a Klubdélelőtt vendégei, és sajnos sokaktól búcsúzunk is.

2022. október 29. Klubdélelőtt (2022. október 29., szombat 09:00)
147:24
00:00
9:00 A New York-ban élő Forgács Gábor sikeres tudós, az MTA doktora, üzletember, innovátor, akinek cégét a tőzsdére is bevezették. Elméleti fizikus és biomérnök, aki e két tudományág ötvözésével, kutatásait a gyakorlatban kamatoztatja. Az általa alapított cégek többek között bioprinteléssel, valamint sejtalapú hús előállításával foglalkoznak, ma még megoldatlan tudományos kérdésekre keresve a választ.

10:00 Egy uniós rendelet alapján levelet kapnak a 14 év alatti gyermekek a bíróktól arról, hogy szüleik válnak. Ez az eljárás augusztus óta van hatályban. Vajon mit szólna ehhez a válófélben lévő szülők, a gyerekek, no és a családjogász, ügyvéd: Dr. Subasicz Éva.

Dr. Subasicz Éva
 
Dr. Subasicz Éva
 

10.30 Újabb fájdalmas hét van mögöttünk, négy nagyszerű ember hagyott itt minket. Búcsúztunk Frank Júlia gasztronómiai újságírótól, a 129 szakácskönyv szerzőjétől, Kabai Lóránt írótól, költőtől, vizuális művésztől; Korcsmáros György rendezőtől, színésztől; és Maros Gábor színművésztől.

11.00 Csernus Mariann 94 éves, és még mindig aktívan dolgozik, éppen az önálló estjére készül, a címe: Vizsolyi Biblia 2.0. A színésznő a majd’ két órában azt ragadja meg, amiben emberi helyzetet, emberi közlést talál és lényegeset. Amikor ember szól az emberhez, és amikor Isten beszél hozzánk.

11.30 A 90 éves Szinetár Miklós rendező nem pihen, munkával telnek a napjai, most éppen nem rendez, nem ír könyvet, már színházakat sem igazgat, viszont megírta és a Magyar Tudományos Akadémián előadta az akadémiai székfoglalóját, így a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagjává fogadta. Így kezdte a beszédét: "A politika meg a közélet rémes. A morál hiánycikk... Anyanyelvi szinten megy a hazudozás és a gazdasági helyzet rémisztő. Mint háborús gyerek minderre gyakran mondtam, hogy „de” legalább nem lőnek. Sajnos a közelünkben már ez sem igaz..."

Szinetár Miklós akadémiai székfoglalója
 
Szinetár Miklós akadémiai székfoglalója
Fotó: Váradi Júlia / Klubrádió
 
Klubdélelőtt
2022. október 29. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa