„Klubrádió
Klubdélelőtt

Művésszé válni művészek közt

21/10/2022 23:59

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Ezúttal Kuncze Gábor, Péterfy Bori, Juszt Balázs, Rózsa János és Szolnoki Csanya Zsolt érkeztek a Klubdélelőttbe Kun Zsuzsához.

Kuncze Gábor egyik legfontosabb vállalása, hogy öt éven keresztül kollégánk, a Klubrádió műsorvezetője volt. A tréfát félretéve, bár ez igen komoly feladat, lássuk a rövid pályafutását: A Piarista Gimnáziumban érettségizett, utána segédmunkás volt a várpalotai bányában, majd felvették az Ybl Miklós Műszaki Főiskolára, mélyépítő üzemmérnök lett. Mellette a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, a rendszerváltásig a szakmájában dolgozott, egészen az igazgatóhelyettesi megbízásig vitte. 1992-ben lépett be a Szabad Demokraták Szövetségébe, ettől kezdve, mint politikust jegyezzük. A Horn-kormány belügyminisztere volt, majd sok évre rá véget ért a politikai pályafutása, de a közéleti szerepléséről soha nem mondott le, a véleményét, határozott elképzeléseit, humoros megjegyzéseit mindig őszintén tárja a nyilvánosság elé.

Kuncze Gábor
 
Kuncze Gábor
 

Borikönyv - Jelenetek Péterfy Bori életéből című könyv hiteles képet ad Péterfy Bori énekesnő-színésznő életéből. Megismerjük a híres felmenőit, Áprily Lajos költőt, műfordítót; Jancsó Adrienne előadóművészt; Jékely Zoltán írót, költőt; édesapját Péterfy László szobrászt; bátyját Péterfy Gergely írót... Megtudhatjuk, hogyan válhat valaki maga is művésszé ebben a művészcsaládban, és beavat a családalapítás örömeibe, nehézségeibe is.

Rózsa János Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, filmproducer, az Objektív Stúdió művészeti vezetője volt, betöltötte az Európai Filmrendezők Szövetségének elnöki posztját, tagja lett az Európai Filmakadémiának. Tanított a Washingtoni és a Los Angeles-i Egyetemen. A filmjei közül néhány: az első a Gyerekbetegségek, aztán jött az Álmodó ifjúság, Vasárnapi szülők, Csók, anyu!, Félálom. Utolsó filmje, 2009-ben készült, Csiribiri a címe, a főszereplője a felesége, Halász Judit. 85. születésnapján köszöntöttük.

Szolnoki Csanya Zsolt roma származású költő, grafikus, alkotásait a Cigány Ház Képzőművészeti Gyűjteménye őrzi. A 2009-es Cigány festészet című reprezentatív albumban közreadták szakmai életrajzát és hat grafikáját „Napénekéj” című sorozatából. Nemrégiben töltötte be a 60. évét.

Juszt Balázs filmrendező, forgatókönyvíró, producer, nem mellesleg Juszt László fia. 18 évesen, Washingtonba utazott, ahol gyakornokként dolgozott Tom Lantos képviselő mellett, erről könyvet is írt Gyakornok voltam Washingtonban címmel. Így kezdődött, de a folytatás sem rossz. Az American International School of Budapesten végzett, ahol musicaleket és színdarabokat rendezett, tanulmányait a londoni Royal Holloway egyetemen folytatta, itt közgazdaságtanból diplomázott. Másoddiplomáját a Kaliforniai Egyetemen szerezte producer szakon. Később rendezőasszisztensként dolgozott Szabó István mellett a Rokonok című filmen, közreműködött Gerber Picture-nél a Duke of Hazzardon és Herendi Gábor Lora című filmjén.... Hogy most hol tart, milyen sikerei voltak, vannak - erről már a Klubdélelőtt műsorában mesélt.

Klubdélelőtt
2022. október 22. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa