„Klubrádió
Belső közlés

Nemes Z. Márió: Francia vacsora a Griff-hotelben

3/06/2020 15:52

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A költészet napjától a karanténidőszak legvégéig, még két hétig a Klubrádió honlapján minden nap közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ezúttal Nemes Z. Márió Francia vacsora a Griff Hotelben című versét hallgathatják meg a szerző előadásában, rendhagyó módon a versből készült képregény kíséretében.

2013. szeptember 23. Belső közlés / Nemes Z. Márió: Francia vacsora a Griff-hotelben (2013.09.23.)
02:14
00:00

Nemes Z. Márió az eredetileg Telep Csoport néven feltűnt, másfél évtizede indult költőgeneráció ikonikus alakja. Már első köteteiben is a dezintegrált érzékelés, az összefüggések helyét átvevő töredezettség konnotációi foglalkoztatták, arra is próbálva rámutatni, hogy az utóbbi évtizedekben, a különféle poszthumanizmusok gyakorlata óta az emberi viszonyoknak éppen az emberi jellege vált kérdésessé. A Belső közlés adásának vendégeként Nemes Z. Márió az akkor készülő A hercegprímás elsírja magát című kötetéből olvasta föl a megjelenés előtt álló szövegeit.

Ezek közé tartozik a mostantól a Klubrádió honlapján is meghallgatható, Francia vacsora a Griff-hotelben című költeménye is, amelyet egy magánmegrendelésre készült, zsidóellenes vérvádat ábrázoló festmény „ihletésére” készített, miután a szakértők megállapították, hogy a képet valószínűleg Munkácsy Mihály festette. Nemes Z. maga látta el az alkotást a „Retrográd vérvád” álnévvel, és versében a zsigerek szintjéig hatolóan tárja föl az antiszemitizmus torz észlelésszerkezetét, melynek egyik elemi része, hogy az illető egyszerűen képtelen összefüggéseiben fölfogni a külvilág tényezőit; így a versben a szerző elvont humanizmuskritikája – kivételesen, de nem meglepő összefüggésként – rálel valós történelmi helyére.

A verset szokás szerint a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni a szerző előadásában, eredeti írott változatát ugyanakkor rendhagyó módon az egyszerű szöveges forma helyett ezúttal Horesnyi Máté kiváló képregényeként olvashatják el, amely a Holokauszt Emlékév keretében működő Pilpul.net portál pályázatára érkezett még 2014-ben.