„Klubrádió
Belső közlés

A futás vagy a séta a jobb versírásra?

28/03/2019 15:57

| Szerző: Klubrádió

"A lassúság költője", Borsik Miklós beszélt arról, hogyan lehet szóra bírni a dühöt, mi a lassú olvasás jelentősége, és arról is, hogy kik inspirálták és kik azok, akiktől eltávolodott.

2019. március 25. Belső közlés (2019. március 25., hétfő 20:00)
51:34
00:00
Műsorvezetők: Pályi Márk, Marton Éva, Szegő János
A Belső közlés vendége Borsik Miklós költő volt. Beszélgettünk vele olvasás és írás kapcsolatáról, valamint a két folyamat szétválaszthatatlanságáról; Borsik ugyanis minden szöveget hibridnek gondol.

Szóba került a szépirodalmi törmelék kérdése és a lassú olvasás lehetőségei is. Borsik szerint a lassúság ugyanis nagyon fontos eleme a versei megalkotásának, nemegyszer az arra adott érzelmi reakcióiból vagy azok kudarcából születik meg egy-egy versének alapgondolata.

Szó esett továbbá Juhász Ferenc költészetének titkairól és arról is, hogy hogyan lehet szóra bírni a dühöt és a mélabút, majd Szegő János műsorvezetővel azt is megbeszélték, hogy vajon a futás vagy a séta alkalmasabb-e a versírásra.

Körüljárták, hogy mit jelent számára az egyéni hang a költészetben, és mesélt Marno Jánosról vagy Nemes Z. Márióról is, akikkel költőként szembetalálkozott - de akadt olyan alkotótársa is, akitől eltávolodott.

Az adás vége felé arról is szót ejtettünk, hogy szerkesztőként inkább a költő vagy az esszéista nyilvánul-e meg benne. Emellett pedig a Borsik Miklós által hozott zenék is szervesen kapcsolódtak a beszélgetés és Átokkalendárium című, felolvasott versciklusa témáihoz: Amon Tobin, David Lynch, a Radiohead, a Prodigy és a Grencsó Bio Kollektív dalai hangzottak el.

Belső közlés
2019. március 25., hétfő 20:00h
Műsorvezető: Szegő János

 

 


A műsort a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!