„Klubrádió
Belső közlés

Minden repül

5/03/2019 14:41

| Szerző: Klubrádió

Hogyan hatott rá a felesége, és az hogy sokáig német nyelvterületen élt? Miért érdekli az irodalomba egykor nagy erővel berobbanó, aztán elmegyógyintézetbe került svájci író? És Schubert? Báthori Csaba irodalmár volt a Belső közlés vendége.

2019. március 04. Belső közlés (2019. március 4., hétfő 20:00)
51:36
00:00
Műsorvezetők: Pályi Márk, Marton Éva, Szegő János
A Belső közlés vendége Báthori Csaba költő, műfordító, esszéista volt, akivel Marton Éva beszélgetett harminc év versválogatását tartalmazó kötetéről, amely Minden repül címmel a hatvanadik születésnapjára jelent meg néhány éve.

A verses kötete mellett, szó volt műfordításairól is, arról, hogy az utóbbi években három kötetet is megjelentetett a svájci alkotótól, Robert Walsertől, aki a múlt század elején üstökösként tűnt fel, és a Kafkára is nagy hatást gyakorolt, majd idősebb korára elmegyógyintézetbe került, és csak sok évtized után fedezték fel újra.

A nyelvek közti váltások, az anyanyelvhez való viszony változásai szintén téma volt a Báthori Csabával készített műsorban, különösen mert a szerző sokat élt német nyelvterületen.

Az író arról is beszélt, milyen hatást tett rá József Attila vagy Nemes Nagy Ágnes, és kérdés, hogyan hatott rá felesége, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja, Balla Zsófia költészete?

A vendég nem csak saját verseit hozta a stúdióba – amelyek közül többet fölolvasott –, hanem Franz Schubert zenéit is, a 2. sz-dúr zongoratrió két tételét Jascha Heifetz hegedűjátékával, valamint a Pisztráng-ötös záró tételét.

A beszélgetés utolsó részéből kiderült, miért Schubert meghatározó számára – olyannyira, hogy ennek okaiba a hallgatókat is szívesen be akarja avatni.

Címlapi kép: Varga Imre Ikarosz, a sárkányrepülő című szobra a győri  Széchenyi István Egyetem előtt.  MTI Fotó: Branstetter Sándor ( A fotó 1982-ben készült, a győri egyetem akkor még nem volt, az épületben elődje, a  helyi közlekedési főiskola működött)

Belső közlés
2019. március 4., hétfő 20.00h
műsorvezető: Marton Éva