„Klubrádió
Café Péntek

Legcikibb emlékük az maradt

24/02/2019 05:48

| Szerző: Klubrádió

Általános közérzetünk, a szolidaritás hiánya, kirekesztettség, megalázó helyzetek – a Café Péntek az irodalmi nagydíjas Takács Zsuzsa költészetét mutatta be. A műsorban több más téma mellett, szó volt a fiatalon elhunyt festőművész, Kim Corbisier kiállításáról és egy műfordító esetéről is, akinek nevét a hatalom kihúzta a Babits-ösztöndíjpályázat zsűritagjainak listájáról.

2019. február 22. Café Péntek (2019. február 22., péntek 20:00)
53:28
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia
A Café Péntek témái, vendégei:

A Vak Remény
Bazsányi Sándor, esztéta beszélt Takács Zsuzsa verseiről

Artisjus Irodalmi Nagydíjat kapott Takács Zsuzsa A Vak Remény című verses kötetéért. A kiadvány címadó verse 2017-ben az interneten a legolvasottabb és legtöbbet lájkolt költemény volt. A nyolcvan évét éppen betöltött költő új verseiben egyre gyakrabban jelennek meg az általános közérzetünkről, a szolidaritás hiányáról, a kirekesztettségről és az elesettek megalázó helyzetéről szóló sorok.

Idézet a Vak Reményből:

"... Vannak-e jogaink, szappanunk, vannak-e könyveink?
Fizetett túlóra, kórházak, iskola? – kérdezik.
Az árvaházakról faggatnak különösképp, mert
olyanban már jártak valahol, és legcikibb emlékük
az maradt. S hogy volna-e kedvünk utazni, ahogyan
ők teszik? Egy ázsiai szökőárról mesélnek, fotókat
mutogatnak: ott láthatók maguk is, magyarázzák,
nyakukban a Sony-felvevőgéppel az iszapba ragadt
tetemek fölött. Hellyel kínálnak és lazacot hozatnak:
eszünk-e velük? S mi állunk csak a bekamerázott

étteremben, kopog a szemünk, de nem eszünk. ..."

És egy másik vers, szintén tőle, és általa:

New York is my Vietnam
Halász András nyilatkozott budapesti kiállításáról

Halász András a 70-es évek meghatározó új képzőművész-generációjának egyik vezéralakja volt. A sokak által Rózsa-körként ismert avantgárd művész-csoportosulás fő szervezőjeként (Halász mellett Károlyi Zsigmond, Kelemen Károly, Lengyel András, Tolvaly Ernő) a 60-as évek neo-avantgárd művész-generációja után, társaival új művészeti programot igyekezett kialakítani. Erdély Miklós mellett Birkás Ákos is inspiráló barátságot ápolt vele, ebben az intellektuális miliőben hozta létre első fő műveit, amelyek főként fotógrammokból állnak. Halász Péter testvéreként a híres rendező mellett is tevékenykedett, s egymással is megosztották művészeti céljaikat és törekvéseiket. A Rugógyár Galériában óriási érdeklődés mellett nyílt meg New York is my Vietnam című kiállítása.

Megfigyelés
Kim Corbisier kiállításáról Kozma Zsolt kurátor beszélt

Kim Corbisier az előzőekben megismert Halász András festőművész és tanár tanítványa volt. A fájdalmasan fiatalon elhunyt festőművész, videoművész és színésznő Belgiumban született, gyerekkorában került Magyarországra, ahol már gimnazistaként felfigyeltek magával ragadó tehetségére. És különös egyéniségére. Az Inda Galériában most látható emlékező kiállításon minden műfajból kapunk valamit, s talán azt is megérezzük, miért kellett ennek a rendkívüli, zseniális, fiatal nőnek 26 éves korában megválnia az élettől, amellyel nem tudott megbirkózni.

 
Kim Corbisier festménye; Forrás: Artportal.hu / Strabag Art Award 
 

Gergely Bea táncfotói a Cultiris Galériában
A képeket az alkotó mutatta be a Café Péntekben

Gergely Bea fotóművésznek A mozdulat varázsa címmel nyílt kiállítása a Cultiris Galériában, ahol hatalmas méretű képeken olyan táncmozdulatokkal találkozunk, hogy azt hisszük, bennünket is a táncpartner repít egy-egy kiváló balett előadáson. Mi a trükk? Ezt kérdeztük tőle.

Törlés
Nádori Lídia műfordítót a hatalom kihúzta egy pályázati zsűri listájából – elmondta, hogyan

Nádori Lídia ismert és elismert műfordítót a Magyar Műfordítók Egyesülete az idei Babits Mihály műfordítói ösztöndíjakat odaítélő bizottságba delegálta. Azonban a miniszter , vagy az államtitkár (?) nem hagyta jóvá a személyét, ezért helyette póttagot kellett választani. Messzire nyúlik a hatalom keze …

Café Péntek
2019. február 22., péntek 20.00.h
szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia