„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Nekünk vezérbika kell, és csak egy

17/02/2019 05:03

| Szerző: Klubrádió

Sorjáztak a nagy magyar mozik és színészek nevei, a hozzájuk kapcsolódó sztorik Gálvölgyi János műsorában, ahol a színész Kelecsényi László íróval beszélgetett.

2019. február 15. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. február 15., péntek 10:00)
46:55
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János
A magyar színházi és filmes kultúra volt a fő csapásirány a pénteki Ötösben, Gálvölgyi János műsorvezető és vendége, Kelecsényi László író, filmtörténész közös órájában. A rengeteg filmet, írót, rendezőt és színészt – például a nyilasbarátsággal vádolt Páger Antalt – megidéző műsorban Kelecsényi László arról is beszélt, sok évtized magyar mozitörténete alapján úgy tűnik, egy kicsi ország filmkultúrája, csak egy irányzatot bír el. Magyarországon kevéssé volt jellemző a különböző műfajú, vagy célú törekvések párhuzamos kritikai elismerése. Ahogy Herskó János filmrendező, egyetemi tanár mondta, nálunk mindig egy vezérbikára van szükség, a másik irányzat nem érdekes – tette hozzá.

 
Kelecsényi László György - Balázs Béla-díjas magyar író, filmtörténész, egyetemi oktató Forrás: Wikipedia
 

Kelecsényi László szerint talán ez az oka annak is, hogy sok ítész hajlamos fanyalogni a zsánerfilmekre, és nem csak ma. Ez történt például a közönség körében egyébként népszerű, igényesen, nagy tudással összerakott Keleti Márton-filmek értékelésekor is, amelyeket a méltán a magas művészet kategóriájába sorolt Jancsó-filmekkel vetettek össze, miközben az egyik fajta minőság nem zárja ki a másikat, annak kiválóságát.

A tizedes meg a többiek című filmben ugyanazzal a hitelességgel benne van a magyarság története, mint a Szegénylegényekben. Igazából a két filmet együtt kellene vetíteni – mondta Kelecsényi László.

A műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

Az ezernyi érdekes megjegyzésből, véleményből, sztoriból álló beszélgetős műsor hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2019. február 15., péntek 10.00h
műsorvezető: Gálvölgyi János