„Klubrádió
Belső közlés

Krusovszky Dénes: A kislány

6/05/2020 16:13

| Szerző: Szegő János/Klubrádió

A költészet napjától kezdve a karanténidőszak végéig a Klubrádió honlapján minden nap közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül, hogy az otthon maradást ezzel is tartalmasabbá, könnyebben elviselhetővé tegyük. Ma Krusovszky Dénes A kislány című versét hallgathatják meg a szerző előadásában.

2013. július 01. Belső közlés-részlet/ Krusovszky Dénes: A kislány 2013.07.01.
00:43
00:00

Krusovszky Dénes a fiatal magyar líra egyik legkarakteresebb hangja, aki immár több kötetében is az elégia műfajának teherbírásával kísérletezik. Verseire jellemző egyfajta történetszerűség, valamint az is, hogy az emberi viszonyok úgy működnek – vagy éppen nem működnek – benne, mint a tárgyak.

A mától a Klubrádió honlapján is meghallgatható költeményének versmondat-építkezése olyan, mintha mi is a költővel együtt lépnénk a bécsi parkban, annyira, hogy még a szép – talán túlzottan is szép – Tóth Árpád-versnyitány („Előttünk már hamvassá vált az út, / És árnyak teste zuhant át a parkon”) is átsétál ide egy másik korból és másik világból a kulturális emlékezetünkben. Krusovszkynál először azt tudjuk meg, hogy kik nincsenek jelen a parkban, a kilógó gyerekvégtagok említésekor pedig már azt is érezzük, hogy itt a részek és az egészek viszonya igen különleges – hogy utána jöjjön létre a meghökkentő és bizarrságában természetes találkozás a Narrenturm egyik tárolójában kiállított vízfejű lánnyal. A világ egyik legrégebbi elmegyógyintézete 1796 óta anatómiai-patológiai múzeum: a múlt nyoma a mai Bécs szövetében, a belvárostól egy kőhajításnyira, körülötte újabb és újabb klinikákkal, többsávos autóutakkal, felüljárón zakatoló gyorsvillamossal vagy éppen a hot-dogos bódékkal – egyszerre erőd és torony, titok és félelem.

 
Krusovszky Dénes 
Forrás: Klubrádió
 

A vers a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg.
Belső közlés című műsorunk 2013. július 1-i adását, amelyben a felolvasás először elhangzott, itt hallgathatják meg.
Címlapi kép: MTI Fotó: Czimbal Gyula

A vers írott változata:

A kislány

Miután eltűntek a nők
és a maguk előtt tolt
babakocsikból a legváratlanabb
réseken keresztül kilógó
gyerekvégtagok is,
miután a futók az eltúlzott
ebéd miatt érzett
lelkiismeretfurdalásnak szóló
ráadásköreiket is befejezték,
de még mindig
nem zárultak rád egészen
a park árnyai,
hirtelen megérezted,
hogy nem vagy egyedül,
és azonnal felismerted,
ahogy óvatosan kilépett
egy borókabokor takarásából
a vízfejű kislány,
akinek árva csontvázát
a Narrenturmban
épp aznap vetted szemügyre,
hát te mit keresel itt,
kérdezted riadtan,
aztán nem szóltál többet hozzá
egész hazaúton.