„Klubrádió
Belső közlés

Peer Krisztián: A Mesterterv

30/04/2020 11:44

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A költészet napjától kezdve a karanténidőszak végéig a Klubrádió honlapján minden nap közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül, hogy az otthon maradást ezzel is tartalmasabbá, könnyebben elviselhetővé tegyük. Ma Peer Krisztián A Mesterterv című versét hallgathatják meg a szerző előadásában.

2020. április 30. Belső közlés (2020.04.30. Peer Krisztián)
00:54
00:00
Peer Krisztián igazán kiváló költő, ezt bizonyítja utóbbi két verseskötete is, a 42 és a Nem a sajátod – noha ő maga nagyon nehezen bocsátja meg magának, hogy élete harmincas éveiben alig írt és publikált költeményeket. Olyan költő, akinek fontos a lokalitás (kortársai származási és lakóhelyét, Dorogot és Nagymarost is számon tartják), és hasonlóan, mintegy locusokként fontosak a kötődései is, pl. a Tünet Együttes elnevezésű alternatív színházi társulás, amelynek dramaturgja. Ezen kívül a Független Mentorhálózat tagjaként pályakezdő költőket mentorál, egyik tanítványa Purosz Leonidasz, akinek a neve irodalmi körökben mára már, Egy férfi sosem hagyja félbe című verseskötetének megjelenése óta, saját jogán is ismert.

Peer verseiben is így nyeri el a helyét a kötődés a sorok lokalitásában, ami tetten érhető A Mesterterv című, mától a honlapunkon is meghallgatható versében is. A vers – a 42 című kötet számos másik költeményéhez hasonlóan – a költő előző barátnőjének váratlan és fiatalon bekövetkezett halálát dolgozza föl, a forma rá jellemző konkrétságával, melyet markánsan tagolt saját felolvasása is megerősít.

A vers a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg. Az adás, amelyben a felolvasás először elhangzott, itt hallgatható meg.

A vers írott szövege:

Peer Krisztián: A Mesterterv

A halálod átaludtam,
a könyveddel becsajozom.
Leszálló ágban lévő madarász.
Sohasem akartál fájdalmat okozni,
most már tudod, hogy én sem,
az utolsó akcióddal mégis sikerült.
Mennyit főztem a fagyasztónak,
a temetésen lesz kaja.
Nemcsak visszatértem a kályhához,
de meg is raktam,
nem dolgozni úgy két évig most újra szabad.
Utólagos udvarlás, vastag papír, nagyobb fűtőérték.
Egy főnixbe oltott Thievery János.
Nem szégyellem hiányodat.
Haláloddal takarózom.
Halálodat kiheverem.
Mint természetben élő társaim.
A gyászévben pornófüggő lettem.
Szűkszavú, mint Hermész, amikor nem hívta senki.
És már-már ösztönös, amit gyűlölök magamban,
mert nem profi.
Igazán jól csak a szikével lát az ember.
Aggyal minden iszonyú.