„Klubrádió
Belső közlés

Kárpáti György Mór: Mándruc úr vacsorája

15/05/2020 12:16

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A költészet napjától kezdve a karanténidőszak végéig a Klubrádió honlapján minden nap közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül, hogy az otthon maradást ezzel is tartalmasabbá, könnyebben elviselhetővé tegyük. Ma Kárpáti György Mór filmrendező Mándruc úr vacsorája című tárcanovelláját hallgathatják meg Egger Géza színművész előadásában.

2020. május 15. Belső közlés (2020.05.15. Kárpáti György Mór)
07:40
00:00
Kárpáti György Mór filmrendező Enyedi Ildikó osztályában végzett, Erdő című vizsgafilmjét a berlini, a Provinciát pedig a cannes-i filmfesztiválra válogatták be, és tavaly mutatták be első nagyjátékfilmjét, a Guerillát.

Egyetemi tanulmánya előtt azonban írással is kísérletezett, akkor született tárcáit, karcolatait több folyóirat, köztük a Holmi és a Liget is közölte. Ezekből olvasott föl hármat egy-egy színművész a vele készült adásunkban: Székely Rozália a Szonja 04 című, Valcz Péter pedig a Ford című tárcáját olvasta föl.

A mától a Klubrádió honlapján is meghallgatható, Mándruc úr vacsorája című tárcanovellája talán a legkülönlegesebb írásai közé tartozik, különösen ha belegondolunk, hogy a szerző húszévesen rakta össze ezt az atmoszféra-ábrázolásban és találó allegóriákban egyaránt bővelkedő szöveget. Az írást Kárpáti Erdő című rövidfilmjének főszereplője, a Kaposváron végzett színművész, Egger Géza, a Táp Színház és más alternatív színpadi társulatok tagja olvasta föl egyénien megválasztott előadói stílusában.

A tárcanovella a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg.