„Klubrádió
Belső közlés

Iszaak Babel: Odesszában ezt így csinálták

19/04/2020 14:59

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A költészet napjától kezdve a karanténidőszak végéig a Klubrádió honlapján minden nap közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül, hogy az otthon maradást ezzel is tartalmasabbá, könnyebben elviselhetővé tegyük. Vasárnaponként mindig egy hosszabb felolvasást hallhatnak. Így ma Iszaak Babel Odesszában ezt így csinálták című világhírű novelláját hallgathatják meg Valcz Péter előadásában.

2020. április 19. Belső közlés (2020.04.19. Iszaak Babel: Odesszában ezt így csinálták)
28:36
00:00
Bis hundert und zwanzig” – hangzik el ma is gyakran a jiddis környezetből eredő születésnapi kívánság; a Belső közlés egyik első rendhagyó adását is ennek jegyében készítettük el, Iszaak Babel születésének százhuszadik évfordulójára. Az orosz zsidó író, a világirodalom egyik leghíresebb zsidó témájú alkotója 1894-ben született, de csak 45 évet élt, 1940-ig, amikor Sztálin kivégeztette. A róla készült adásunkban Hetényi Zsuzsa, az orosz irodalom szakértője beszélt Babel végzetes politikai „voyeur”-ségéről: ahogyan mind beljebb akart kerülni a szovjet rendszer bugyraiba, míg végül őt is elérte a leszámolások láncolata. A magyarul Wessely László fordításában olvasható elbeszélés értelmezését is nagymértékben segítő interjú leiratát itt írott formában is elolvashatják. 

Odesszai történetek című novellafüzérében, amelyhez a ma itt meghallgatható elbeszélés is tartozik, szarkasztikus világot épít a banditavezér, Benya Krik köré, aki bankrablás közben történeteket mesél a zsidó nép életéből. Babel máig eleven európai és amerikai kultuszához bizonyára az is hozzájárult, hogy novellájában kimondottan sikeresen ötvözi a könnyed szórakoztatást a mély tartalommal.

Az elbeszélés a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg.

A novella írott változatát itt olvashatják.