„Klubrádió
Belső közlés

Újra elindul a Belső közlés

31/05/2020 17:49

| Szerző: Klubrádió

Június 1-től újra elindul a Klubrádió irodalmi műsora, a Belső közlés. Az első új adásban az 1988-ban elhunyt Szerb Jánosról szóló emlékező beszélgetés vágott változatát hallgathatják meg hétfő este 8 órától. A Facebookon keresztül egy nappal korábban zajlott beszélgetés teljes felvételét is közöljük.

Szerb János a hetvenes évek pszeudoavantgárd antiköltője volt. Tibetológusként Bécsbe disszidált, később pedig öngyilkos lett. Terhei között meghatározó helyet foglalt el, hogy Szerb Antal özvegyének fia volt, aki úgy nevelte Szerb Antal egykori otthonának légkörében, mintha „apja” fia lett volna, holott hat évvel az ő halála után született. A szülői házzal való terhelt viszonya a beilleszkedési zavaraiban folytatódott: Szerb János soha nem tudta komolyan venni önmagát, saját művészetét sem, és másoktól sem tudta elfogadni, ha komolyan vették őt. Azóta pedig a felejtés lett az osztályrésze, ami az elmúlt években, egy későbbi generáció néhány tagjának köszönhetően, mégsem vált egészen véglegessé.

A Belső közlés hétfői adásában a róla május 31-én zajlott beszélgetés vágott változatát hallgathatják meg, amelyet a Marom zsidó kulturális egyesület szervezett a Zsidó Kultúra 2028 elnevezésű programsorozata és karanténfesztiválja keretében, és a Belső közlés szerkesztője, Pályi Márk vezette azt. A zsidó vallás sávuoti ünnepén régi hagyomány a tanulás, hogy ezzel is tegyünk valamit a világ megjavítása érdekében. A beszélgetés résztvevői ennek jegyében most ezt az antiéletet szeretnék kicsit az élére állítani és megmutatni a valódi érvényességét. Vajon nem igazi versek-e Szerb János „antiversei”, nem éppen nagyon is érvényes koncepciók-e az „antikoncepciói”? Erről beszélgettek Szerb János egykori barátaival, Betlen János televíziós műsorvezetővel, műfordítóval és Can Togay filmrendezővel Szerb új felfedezői, vagyis Simon Bettina költő, Cserne Klára dramaturg, felnőttjáték-szakértő és K. Horváth Zsolt társadalomtörténész.

A beszélgetés címének és dátumának apropóját egyébként Szerb János 1975. máj. 31-én című verse adja, amelyet ide kattintva el is olvashatnak, ám még érdekesebb talán, ha Györe Balázs felolvasásában meghallgatják, alább. 

Szerb János verseit Györe Balázs író a Belső közlés egyik első adásában olvasta föl annak idején, köztük az Egyetem tér, hajnali ½ 5 címűt, amit itt hallgathatnak meg.