„Klubrádió
Belső közlés

Karl Ove Knausgård: Harcom

7/08/2022 18:01

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden héten közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást, általában Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Karl Ove Knausgård Harcom című regényfolyamának második kötete, a Szerelem egyik, eredetileg a Tükörfordítás című műsorunkban elhangzott részletét hallgathatják meg Valcz Péter színművész előadásában.

2022. augusztus 07. Belső közlés: Karl Ove Knausgård Harcom - Szerelem - Részletek (Valcz Péter)
18:04
00:00
Karl Ove Knausgård rangos és profi író, hosszú ideje a világirodalom élvonalába tartozik, többek között olyan műveinek köszönhetően is, mint a magyarul mind a mai napig kiadatlan Ideje van mindennek című regénye; a végső áttörést mindazonáltal az itthon is jól ismert hatkötetes opusza, a Harcom hozta meg számára, amely nem véletlenül "parafrazeálja” a hitleri rémmű címét s amely talán az iménti "végső áttörés” kifejezést is kellő kontextusba helyezi Knausgård esetében. A művelt közönséget azonban nem a nyugati férfilét ilyen provokatív önreflexiójával hódította meg, hanem azzal, amilyen stabilitással műveli az önéletrajzi próza műfaját – a hat kötet ugyanis kizárólag a szerző saját életének valós emlékeit dolgozza föl, ráadásul minden egyes szereplő saját nevén szerepel benne; miközben Knausgård olyan szöveget hoz létre, amely a legautonómabb fantázia fikciós esztétikáját is magán viseli.

A többek közt a szövegek és a valóság viszonyával foglalkozó Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk is ezen a problematikán keresztül kapcsolódott: az adásban a knausgård-i módszert Györe Balázs magyar író prózájával összevetve vizsgáltuk, amely a norvég íróval ellentétben a saját valós élményeit az esztétikától és a fikciótól való megtisztításra törekedve igyekszik tematizálni. A műsorban Valcz Péter színművész egy közel húsz perces részletet olvasott föl a rendkívül hosszú regényfolyamból, amelyben a szerző második feleségével, a költő Lindával való megismerkedését meséli el egy svédországi írótáborban. Az író az eset fényében írja le markáns erővel ottlétük banális apróságait, az egészet bevonva abba az elbeszélői keretbe, hogy az új ismeretség érett férfi lényét egy tizenhat éves kamaszévá változtatta vissza, aki zavarában alig tud megszólalni.

A regényrészlet a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg.