„Klubrádió
Belső közlés

Bartók Imre: Jerikó épül

1/05/2022 13:48

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Bartók Imre Jerikó épül című regényének részletét hallgathatják meg a szerző előadásában.

2022. május 01. Belső közlés (2022.05.01. Bartók Imre - Jerikó épül)
03:19
00:00
Bartók Imre a kortárs magyar irodalom fiatalabbik generációjának egyre meghatározóbb, szívós és tartalomdús szerzője. Munkáiban keveredik a hétköznapi érzelmi élettapasztalat, valamint az emberről és az emberiségről tudható legtágabban átlátó megközelítések sorjázása, olvasóközönsége is már számottevőnek mondható, hiszen kötetei mindig valami különleges, sci-fi-szerű, történelmi vagy egyéb váratlan vonzatot is magukban foglalnak. Belső közlés című zenés irodalmi műsorunknak még nyolc éve volt vendége, amikor az adásban egy rövid tárcáját is fölolvasta, egy fiú monológját édesanyjához.

A szöveg később beépült a Jerikó épül című regényébe, amely akkor még csupán előkészület alatt állt, hiszen irodalmi műsorunk egyik fő jellegzetessége, hogy az alkotóknak nem a termékeibe, hanem elsősorban a műhelymunkájába, alkotásaik folyamatába akar hiteles betekintést engedni. A szövegrészletben Bartók egy sok fiatal számára nem épp ismeretlen szituációt dolgoz föl: a narrátor nagymamája elvesztését elsősorban édesanyja gyászán keresztül éli meg, s dinamikájukban a generációk egymásra hatása és egymás iránti kételyei egyformán kirajzolódnak.

A regényrészlet a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg.