„Klubrádió
Belső közlés

Lázár Júlia: Száműzetés

6/02/2022 07:02

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Lázár Júlia Száműzetés és Lábjegyzet című szonettjeit hallgathatják meg a szerző előadásában.

2022. február 05. Belső közlés - Lázár Júlia - Száműzetés
00:56
00:00
Lázár Júlia pályája nagy részét pedagógusként töltötte el, gimnáziumi tanárként igyekezett átadni a számára fontos értékeket a következő generációknak. Végig több téren is kapcsolatot ápolt azonban az irodalom művelésével: műfordítóként és költőként is jelen volt, Susan Sontag esszékötete és Sylvia Plath naplói mellett az elmúlt évtizedben különféle műfajú szövegeket ültetett át magyar nyelvre, és közben – ritkás időközönként – versesköteteit is megjelentette. Nyolc évvel ezelőtt mutattuk be Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban szociálisan is elkötelezett művészetét.

2022. február 05. Belső közlés - Lázár Júlia - Lábjegyzet
01:04
00:00

Lázár irodalmi szocializációját nagyban meghatározta az az anglista csoport, akik közé – többek közt Imreh András vagy Mesterházi Mónika műfordítók és költők mellett – ő is tartozik, s akiknek mestere a legendás bölcsészkari kurzusairól is jól ismert, tíz évvel ezelőtt elhunyt Géher István költő és műfordító volt; így ő is különös vonzalmat mutat mind a shakespeare-i témák, mind a szonettforma iránt. Ezek jelennek meg abban a két versében is, amelyeket a Klubrádióban olvasott fel, mától pedig itt, a honlapunkon is elérhetőek, s amelyekben a klasszikus formát a költő az aktuális társadalompolitikai üzenete eljuttatására is fel kívánja használni.

A verseket a hangsávok lejátszás gombjaira kattintva lehet meghallgatni.