„Klubrádió
Belső közlés

Erdős Virág: Magyar táj

23/01/2022 16:01

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Erdős Virág Magyar táj című versét hallgahatják meg a szerző előadásában.

2022. január 23. Belső közlés - Erdős Virág - Magyar táj
00:40
00:00

Erdős Virág a kortárs magyar irodalom rendhagyó, de nagyon is figyelemfelkeltő, érdekes szerzője, aki a 2010-es évek első felében különös ismertségre is szert tett a társadalmi szembenézést könyörtelenül egybecsengő rímekkel felvető versivel. Ezek közül a legismertebb talán az Ezt is elviszem magammal, amely a Kistehén feldolgozásában zenei slágerré is vált, de ugyanezt a készségét szórakoztató gyerektartalomban is kamatoztatta.

A költőt zenés irodalmi műsorunk, a Belső közlés indulását követő évben láttuk vendégül a Klubrádió stúdiójában. Ebben az adásban olvasta föl azt a versét is, amely mától itt, a honlapunkon is meghallgatható. A Magyar táj című költeménye ismertebb párjaihoz hasonlóan szintén egyfajta szociálisan érzékeny versnek nevezhető: a szöveg a városi slum-környékek földközeli hétköznapjainak nyelvi elemeit vonja össze a lehetséges – vagy pontosabban talán ebben a kontextusban éppen hogy lehetetlen – kulturális referenciákkal, így érzékeltetve nem csupán a kontrasztot e „magas” és a „mély” életrétegek közt, hanem ennek az ellentétnek a markáns tudomásul nem vételét is. A verset a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgathatják meg a szerző saját felolvasásában, lejjebb pedig eredeti, szöveges változatát is elolvashatják.

Magyar táj

kis sömlyék szélin csikkek és csulák
kupakmező a boldog virradatban
golgota mélyén szeszgyár utca hatban
hangoskodók és megborult kukák

két ablak közt romló sonkák hegye hűl
benn bőg a bőgő papa mama lázban
krízis koncert a közösségi házban
lenn a fal tövében egy vén kácsa ül

megrebben a szárnya ha kinyit a bolt
elröpül a gondja bármekkora volt
fura kis firkákat csapdos a szél

megveszi viszi kinyitja kiszopja
ajkán ragyog a búbánat iszapja
armandó hüje na bumm jézus él