„Klubrádió
Belső közlés

Naomi Alderman: A hatalom

24/07/2022 16:16

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül, időről időre Tükörfordítás című műsorunk anyagaiból is válogatva. Ma az eredetileg ott elhangzott részletet hallgathatják meg Naomi Alderman A hatalom című regényéből Pálos Hanna színművésznő előadásában.

2022. július 24. Belső közlés (2022. július 24.) Naomi Alderman - A hatalom
15:22
00:00

Míg Belső közlés című zenés irodalmi műsorunk többnyire a kortárs magyar irodalom szerzőit mutatja be általában friss műveikből való felolvasásaikkal, a Tükörfordításban olyan, a kultúránkat meghatározó kérdésekkel foglalkozunk, amelyekre a legtöbbször kevesebb fény szóródik. Tavaly ősszel november 7-e alkalmából például a hajdani munkásmozgalmi követelések egyik máig aktuális kérdésével, a női emancipációval foglalkoztunk, annak is az oldalhajtásaival.

Pálos Hanna Junior Prima-díjas magyar színésznő
Klubrádió
 

Ezek közé tartozott nem csupán Hannah Arendt Rosa Luxemburgról szóló szövege, hanem Naomi Alderman A hatalom c. regnyének részlete is, amelyet Pálos Hanna, a Katona József Színház művésze olvasott föl, és mától meghallgatható itt, a Klubrádió honlapján is, méghozzá egy az adásban elhangzott változatnál hosszabb részlet.

Az eredeti angol nyelven és magyarul is néhány évvel ezelőtt kiadott regényben a nők különös képességre tesznek szert, mely mégse nevezhető természetfölöttinek – a fikciós próza fölvetése szerint éppen mintegy a természetükből fakadó és az evolúció során kifejlődött, eddig rejtett készséget fedezik föl: azt, hogy testükkel áramot tudnak generálni és így meg tudják védeni magukat veszély esetén. A mű férfiakat megrázó nők eseteit dolgozza föl, s ezzel annak a szemléletnek is tükröt tart, amely a női emancipációban fenyegető túlerőt és veszélyt lát. A műsorban az eredeti elhangzást egy beszélgetés övezte Poór Dorottya képzőművésszel, melyet a fenti hivatkozásra kattintva utólag is visszahallgathatnak, s amelyben a művész a jelenség mai vonatkozásairól és a női emancipáció aktuális állásáról is beszélt.

A regényrészlet a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg.