„Köszönjük,
Belső közlés

Végel László: Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja

1/08/2022 16:25

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden héten közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Végel László Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja című regényének részletét hallgathatják meg a szerző előadásában.

2022. augusztus 01. Belső közlés (2022.08.01. Végel László: Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja)
06:41
00:00
Végel László a jugoszláviai, vajdasági, avagy szerbiai magyar és nem csupán a magyar, hanem a szerb és az egyetemes kultúra és közélet egyik meghatározó alakja. Irodalmi szerzőként a hatvanas években indult Egy makró emlékiratai című korszakos és legendás regényével, amely nagy nyelvi erővel, Kerouac-hoz, Becketthez vagy Kertész Imréhez mérhető határozottságról tudósít a huszadik század közepének végzetes változásairól és a korábbi emberi normák fölbomlásáról. Emellett az Új Symposion folyóirat alapító generációjához tartozott, többek között Tolnai Ottó vagy Domonkos István mellett. A délszláv háború alatt ténykedése még különlegesebb jelentőségre tett szert, hiszen Végel mintegy egyszemélyes partizánként tudósította a magyar sajtóorgánumokat a háborúról és próbált erkölcsi mércét nyújtani honfitársainak is; a milosevicsi média egy időben közellenségként mutogatta a képét a tévében, újvidéki lakásában pedig önálló áramellátó-egységet épített ki, hogy az éjszakai bombázások idejére elrendelt hosszú áramszünetek alatt is végezhesse munkáját.

Végel László: Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja
 
Végel László: Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja
 

Végel a rendszerváltás után hosszú ideig a Soros Alapítvány szerbiai irodáját is vezette; nem szerették persze sem a szerb, sem a magyar közéletnek azon tagjai, akik kényelmetlennek érezték a problémákkal és önmagukkal való szembenézést, Végel azonban az egyik leglankadatlanabb emberként folytatta pályafutását, és íróként késői éveiben is termékeny maradt. Változatos műfajú értekező kötetei mellett továbbra is publikál prózát, az előző évtized közepén jelent meg Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja című regénye is, amellyel örök városa múltjának egyfajta egyszemélyes lelkiismereteként tárta föl Újvidék lakóinak történetét és tevékenységeit a horthysta magyar megszállás, valamint a titói megtorlás idején. A Klubrádió Belső közlés című zenés irodalmi műsorának stúdiójában hat évvel ezelőtt, egyik budapesti látogatása alkalmával láttuk vendégül, és az adásban a Szegő Jánossal folytatott beszélgetése mellett ebből a regényéből is fölolvasott egy részletet. A mától itt, a honlapunkon is meghallgatható regényrészletben egy helyi tűzeset kapcsán hallgatja a környezete véleményeit egy sokak szemében ellentmondásos származású személyről az elbeszélő, egy kerekesszékes szereplő, aki a helyzethez képest, jelképes erejű megfogalmazással, még önmagát érzi a legszabadabbnak.

A regényrészlet a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg.