„Klubrádió
Belső közlés

Kőrösi Zoltán: Indulás

14/03/2022 20:39

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Kőrösi Zoltán Indulás című tárcáját hallgathatják meg a szerző előadásában.

2022. március 14. Kőrösi Zoltán: Indulás – tárca, 2015. január 5., Belső közlés
06:53
00:00

Kőrösi Zoltán író hat évvel ezelőtt február 5-én, ötvennégy éves korában halt meg: miután – egyik kedvenc szabadidős foglalatosságaként, nem utolsósorban személyes kihívásaként – megmászott egy hegycsúcsot, váratlanul szívrohamot kapott. Ez nem csak halálára, hanem életére is igaz volt: bár egyenetlen író volt, úgy élt, ahogy akart, és az ellentmondásos helyzetekben is mindig a tisztességes választ találta meg végül. Számos prózakötete mellett hosszú évekig dolgozott a Magyar Rádió irodalmi szerkesztőségében és volt a Litera portál főszerkesztője is. Halálakor nekrológgal is megemlékeztünk róla a Reggeli gyors adásában, ma viszont hatvanadik születésnapját ünnepelné, s így ezen a napon emlékezünk rá.

2022. március 14. Kőrösi Zoltán – nekrológ, 2016. február 8., Reggeli gyors
05:00
00:00


Kőrösi hét évvel ezelőtt volt Belső közlés c. zenés irodalmi műsorunk vendége, itt olvasta föl azt a tárcáját, amelyet mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallgathatnak, az Élet és Irodalom honlapjára kattintva pedig szövegesen is elolvashatják. A rövid prózai mű abba a „kis magyar groteszk” kategóriába tartozott, amelyet Kőrösi elhivatottan és vállalt felelősségérzettel művelt. A mából hallgatva a szöveget feltűnhet, hogy a benne ábrázolt valamennyi bornírtság és mentális meg fizikai káosz ellenére a szerzőjét milyen mély és elkötelezett szeretet fűzi a békeidők fenntartásához – elképzelni is rossz, hogyan élné meg a minden békeszeretést fölrúgó orosz háborús pusztítást.

A tárcát és a nekrológot a hangsávok lejátszás gombjaira kattintva lehet meghallgatni. Kiemelt kép: Wikimedia Commons