„Klubrádió
Belső közlés

Gerőcs Péter: Győztesek köztársasága

7/08/2021 16:18

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Gerőcs Péter Győztesek köztársasága című regényének részletét hallgathatják meg a szerző előadásában.

2021. augusztus 07. Belső közlés (2021.08.07. Gerőcs Péter)
06:29
00:00
Gerőcs Péter a fiatal kortárs magyar irodalom egyik legérdekesebb és alighanem egyik leghitelesebb alakja. Precízen eltalált formavilágú első kötete, a Zombor és a világ óta – amelynek megírásában egy diákpályázaton „elnyert” mestere, Márton László író segítette – lázasan törekszik tanúságot tenni a személyes életek alakulásáról. Tudatosságánál talán erősebb a lelkiismeretessége, amellyel követni igyekszik szereplői útjait, s bár így szövegei igazán nagy ívű kristályosodára még várni kell, egy szokatlanul emberi arcú írót ismerhetünk meg a személyében, ha követjük a munkásságát – amellett pedig az egyik legkifejezőbb tollú mai stilisztát is tisztelhetjük benne.

A Klubrádió Belső közlés című irodalmi műsora Árvaképek című regényéből rendhagyó módon saját gyártású hangjátékot is készített Pillanatképek egy fotográfus életéből címmel, amelyet maga a szerző rendezett a rádió stúdiójában. Legutóbbi regénye rádióváltozatában olyan színművészek működtek közre, mint Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Hartai Petra vagy Kurta Niké. Gerőcs volt a Belső közlés egyik első vendége is, ahol még akkor készülés alatt álló, A betegség háza című regényéből olvasott föl, valamint magával hozta Rózmann Ákos különleges zeneszerzeményeit is.

Ugyancsak a Belső közlésben olvasta föl azt a részletet Győztesek köztársasága című regényéből is, amelyet mától itt, honlapunkon is meghallgathatnak. Gerőcs öt évvel ezelőtt kapott Artisjus-díjat, ebből az alkalomból olvasott föl egy részt a regényből, amelyből a főhős felnövekvésének néhány részletét ismerhetjük meg édesanyja nézőpontjából. A könyv megjelenése idején számos referenciális olvasatot vont maga után, amelyekkel a Tükörfordítás című új műsorunk szeptember végi adásában foglalkozunk majd. A regény nyitó fejezete ugyanakkor legalább olyan éles „kórképet” fest a főhős anyjáról is, mint magáról Vincze Sámuelről – ezen a linken erről is olvashatnak egy-két adalékot –, az elhangzó részlet eredeti, írott változatát pedig ide kattintva olvashatják el.

A regényrészlet a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg.