„Klubrádió
Esti gyors

Simonyi: Képes rá, hát olvasson a magyar diplomácia a jelekből!

11/04/2022 20:44

| Szerző: Klubrádió

A svéd és finn NATO-csatlakozási szándék nagyon erős jelzés, és nem csak Oroszországnak – véli Simonyi András volt magyar washingtoni és NATO-nagykövet.

2022. április 11. Esti gyors-részlet / Interjú, Simonyi András - 2022.04.11.
06:23
00:00

Olyat tudott elérni Vlagyimir Putyin orosz elnök, amit senki más évtizedek óta – mondta Simonyi András diplomata arról, hogy Svédország és Finnország már a nyáron belépne a NATO-ba.

Magyarország volt washingtoni (2002-2007) és egykori NATO-nagykövete (1995-2002) emlékeztetett rá, hogy a két északi országban már nagyjából a harminc éve téma a lehetséges NATO-csatlakozásuk, de a társadalmaikban egészen a közelmúltig azok voltak – ha nem is túlnyomórészt – többségben, akik a semlegesség fenntartása mellett álltak. Február 24-e után azonban, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, alapvetően megváltozott a helyzet, az invázió rádöbbentette őket, hogy akármennyire nyugati kötődésű egy ország, akármennyire közel van hozzá, a NATO-n kívül maradva nem számíthat az észak-atlanti szervezet fegyveres védelmére.

Sétányt neveztek el Tom Lantosról Budapesten
 
 Simonyi András MTI Fotó: Bruzák Noémi
 


Simonyi megjegyezte, olyan országokról van szó, amelyek régóta igen óvatosan politizáltak Oroszország kapcsán, a finnek évtizedeken át próbálták biztosítani szomszédjukat, illetve elődjét, a Szovjetuniót, hogy mindig is csak védelmi szándékaik lesznek vele szemben, és eközben kitűnő kapcsolatokat próbáltak ápolni vele. Most azonban ott tartunk, hogy a putyini rezsim Ukrajna elleni katonai agressziója miatt a két, Oroszországhoz földrajzilag közeli, és katonailag jól felszerelt állam minél előbb be akar lépni a NATO-ba, ami hamarosan meg is fog történni. A diplomata szerint mivel stabil demokráciákról van szó, amelyek eddig is együttműködtek az észak-atlanti szövetséggel, a csatlakozási folyamat nagyon gyorsan lezárulhat.

A svéd és finn szándék nagyon erős jelzés Oroszországnak, hogy az ukrajnai inváziójával átlépett egy nem csak földrajzi határt. Ráadásul mindez egyes más államoknak is figyelmeztetés, akiket szembesít az Ukrajna elleni háború kapcsán elfoglalt álláspontjukkal. Magyarország számára mindenképp áthallásos a történet – véli Simonyi, aki szerint a magyar diplomácia kitűnően tud olvasni a jelekből, ezekből a mostaniakból is olvasson.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Simonyi Andrással
2022. április 11., hétfő 18.30
riporter: Hardy Mihály