„Támogassa
A lényeg

Szijjártó beszélt a bucsai mészárlásról, de nem említette se Putyint, se Oroszországot

11/04/2022 17:14

| Szerző: Klubrádió

Szörnyű és embertelen cselekedetekről beszélt Szijjártó Péter az ukrajnai háborúval kapcsolatban, hozzátetéve: sürgetik annak a nemzetközi kivizsgálását, ami Bucsánál történt, és a felelősöket meg kell büntetni. A külgazdasági és külügyminiszter azonban se Vlagyimir Putyin elnököt, se Oroszországot nem említette videójában, ellenben elővette a fake news-vádat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgból, az uniós külügyminiszterek április tanácsülése után jelentkezett be Facebookon, hogy elmondja, miután Ukrajna újabb fegyverszállításra jelezte igényét, megszavazták, hogy újabb 500 millió euróval növelik az európai békekeretet.

 A magyar külügyminiszter úgy fogalmazott, „nem akadályoztuk ezt a döntést”, de hozzátette, hogy a magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy „nem szálltunk fegyvert Ukrajnába”.

Ahogy a 444 írja, beszélt a bucsai kegyetlenkedésekről, gyilkosságokról is. Azt mondta:

„Látjuk sajnos azoknak a szörnyű és embertelen cselekedeteknek a következményeit, amikről korábban azt gondoltuk, hogy elképzelhetetlnek lennének a 21. századi Európában. Mi is sürgetjük a minél gyorsabb nemzetközi kivizsgálását mindannak ami történt, akár Bucsánál, akár bármely más teleülésen Ukrajnában. Mindazokat, akik felelősek ezekért a szörnyű tettekért, meg kell büntetni.”

Azonban egyszer sem említette Oroszországot vagy Vlagyimir Putyin nevét. Hozzátette viszont: „Egyúttal visszautasítjuk azokat a felháborító fake news-kampányokat, amelyek ezt a magyar pozíciót nemcsak megkérdőjelezték, de abszolút hazug színben tüntették fel az elmúlt napokban. Sajnos több ilyen fake news a szomszédunkból indult útjára.”