„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Magyarország Magyarország oldalán áll

26/03/2022 11:32

| Szerző: Klubrádió

Az orosz-ukrán háborúban Magyarország Magyarország oldalán áll – nyilatkozta Orbán Viktor az EU- és NATO-csúcs után a közmédiának. A miniszterelnök azt mondta, hogy minden ilyen alkalommal „kiáll a magyar érdekek mellett”. Támogatja a békét, de attól tart, hogy az orosz energiára kivetett szankciók Magyarországnak jobban fájnának, mint az oroszoknak, nekik ez "feltehetően meg sem kottyan".

„Ezért nem mindegy, hogy milyen kormánya van Magyarországnak. Olyan kormánya van-e, amely kiáll a nemzeti érdekek mellett vagy olyan, amelyik a nagyokkal vagy az éppen számára tekintélyt sugárzó más országokkal akar alárendelt szerepben együtt úszni” – fogalmazott Orbán Viktor az MTI beszámolója szerint.

A miniszterelnök a jelenlegi helyzetet úgy látja: „vannak országok, amelyek azt mondják, hogy ez egy olyan háború, amelynek valahogy ők is részesei. A magyarok viszont azt mondják, hogy van egy orosz-ukrán háború, ami a szomszédunkban zajlik, nem lehetünk közömbösek, hiszen emberi szenvedések és bajba jutottak milliói vannak. Mindezek mellett vannak magyar érdekek, amelyeket egy szomszédban zajló háború mindig veszélybe sodorhat.” „Vagyis veszélyes helyzetben vagyunk, de mi Magyarország oldalán állunk és magyar fejjel, magyar nézőpontból tekintünk erre a helyzetre” – jelentette ki Orbán Viktor.

Ismét hangsúlyozta: szerinte a szankciók kiterjesztése az energiarendszerre alkalmatlan eszköz arra, hogy ezáltal lépéseket tegyünk a béke irányába, azt diplomáciai tárgyalásokon lehet elérni. Támogatja a békét, de attól tart, hogy az orosz energiára kivetett szankciók Magyarországnak jobban fájna, mint az oroszoknak, nekik ez „feltehetően meg sem kottyan”.

Úgy látja, hogy a korábban kritizált Lengyelországról és Magyarországról ma a „legnagyobb elismerés hangján” beszélnek – bár pénteken az ukrán elnök arra kérte Orbánt, hogy döntsön Putyin és Ukrajna között, és éppen a lengyel politika befolyásos alakja, a Fidesz egyik legnagyobb szövetségeseként számon tartott Jog és Igazságosság elnöke, Jaroslaw Kaczynski fejezte ki rosszallását a miniszterelnök Oroszország-politikája miatt. 

Volodimir Zelenszkij szavaira reagált is a magyar kormányfő. Mint mondta, megérti, hogy Zelenszkij bírálja őt, mert hasonló helyzetben ő is azt szeretné, ha az egész világ nemcsak osztozna a fájdalmában, nemcsak a menekülteken segítene, hanem magáévá tenné az ukrán pozíciót és azonnal beavatkozna. „Ez egy szívfacsaró, nagyon nehéz érzés lehet” – mondta.

Orbán megemlítette, hogy kérésére Brüsszel 300 millió eurót tesz elérhetővé Magyarország számára. Erről pénteken az derült ki, hogy nincs köze a miniszterelnök leveléhez, már 2020 decemberében megítélték.

Azt gondolja, hogy ha szükséges, és a magyar haderő felsorakozik a határon, akkor a szövetségeseink segítenek majd. „Így együtt mindenki másnál erősebbek vagyunk ma a világon” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ennél nagyobb biztonsági garancia ma nem létezik. Emellett nem maradhatott ki az utóbbi idők hívószava, a stratégiai nyugalom sem.

(via Telex. Kiemelt képünk a 2020-as évértékelőn készült, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)