„Klubrádió
A lényeg

444: Havasi hazudott az érkező uniós pénzekről

25/03/2022 08:23

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor levélben kérte azt az uniós pénzt, amit ősszel még gőgösen utasított el, és helyette vett fel az ország hatalmas államkölcsönöket, de most mégis szükség lenne a pénzre. Erről írt a 444, majd csütörtökön a kormányzati kommunikáció arca valamint a kormányzati propaganda média bejelentette, hogy már jön is a pénz, lehazugozta a "baloldali lapokat". 

Havasi Bertalan helyettes államtitkári szintű szóvivő az MTI-nek azt állította, hogy „300 millió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára. Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából. A baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata, hogy kevesebb, mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az Unió gépezetét, és a Bizottság a REACT-EU rendelet módosítására tett javaslatot”.

Ez azonban a 444 szerint elég nagy hazugság, ugyanis "a valóságban Orbán levelének semmi köze sincs ahhoz a 300 millióhoz, aminek az érkezését a magyar kormány ünnepli".

Ez a pénz ugyanis függetlenül attól az 5800 milliárd forinttól, amit Orbán Viktor a levelében kért. Ezt  mindenképpen megkapta volna Magyarország, ugyanis már 2020 decemberében megítélték számára, és most "gyorsabban és rugalmasabban lehet elkölteni, mint ahogy az eddig érvényes szabályokból következett volna. Ráadásul a brüsszeli javaslat nem Magyarországról szól, hanem mindegyik tagállamról, ahová sok ukrán menekült érkezett".

Az Orbán által pénz csak annak a tagállamnak jár, amelyiknek a pénzköltési tervét a Bizottság és a Tanács is jóváhagyja. Eddig 22 ország tervére bólintottak rá, a magyar kormányéra még nem.