„Klubrádió
Esti gyors

Balázs Péter: A kormány gőgös volt, és most szerencsétlenkedik

1/10/2021 23:11

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány „gőgösen visszautasította” az európai uniós helyreállítási csomag nagyon kedvezményes hitelrészét, és most „szerencsétlenkedik” a támogatási résszel – mondta Balázs Péter. A volt külügyminisztert, uniós biztost megkérdeztük a LIBE-bizottság delegációjának magyarországi látogatásáról és a német választásokról is.

2021. október 01. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (21.10.01.)
08:03
00:00

Balázs Péter volt külügyminisztert, uniós biztost először a helyreállítási tervről kérdeztük, vagyis arról, hogy mi a véleménye, megkapja-e ezt a pénzt a magyar kormány. Azt mondta: ha jóváhagyták volna a tervet, akkor pillanatokon belül át kellett volna utalni az előleget, a teljes összeg 13 százalékát. Ezen már túl vagyunk, lehet, hogy ez el is úszott. Kérdés, mi lesz a továbbiakban, mert a kormány „gőgösen visszautasította” a helyreállítási csomag nagyon kedvezményes hitelrészét, és most „szerencsétlenkedik” a támogatási résszel. A helyzet éles, ebből akár törés is lehet.

A LIBE-bizottság látogatása

A delegáció vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti képviselő szerint Magyarországon vannak aggasztó jelek a jogállamiságot illetően. Nem kaptak érdemi biztosítékot arra, hogy Magyarországon átlátható módon költik el az uniós forrásokat. Balázs Péter felidézte: az Európai Parlament többször is foglalkozott a magyar helyzettel, emlékezhetünk a Tavares- és a Sargentini-jelentésre, ehhez képest érdekes, hogy nem jött ide tényfeltáró delegáció a LIBE-bizottságból tíz éve. Pedig rutingyakorlat, hogy összeállítanak egy csapatot az összes frakcióból, és a tagok néhány napig tájékozódnak a helyszínen. Ha egymás mellé tesszük a két ügyet, a helyreállítási alap pénzeit és a jogállamiságot, különösen a korrupciót, az esetlegesen szabálytalanul elfolyó pénzek ellenőrzését, a bíróságok működését, akkor bizony sokkal nagyobb a kockázat, mint korábban bármikor. Közben életbe léphet a jogállamisági mechanizmus, amelyet a magyar és a lengyel kormány megpróbált megvétózni, végül nem tette, most az Európai Bíróságnál van az ügy, ha onnan is jön a zöld lámpa, akkor EU-s pénzeket lehet megvonni.

A hetes cikk szerinti eljárás és a delegáció érkezése közvetlenül nem kapcsolódik össze. Utóbbi tesz egy jelentést, tájékoztatja a Parlamentet, de a Bizottságnak is küld információkat. Magyarország ellen folyt egy sor kötelezettségszegési eljárás, és döcög a hetes cikk szerinti is, amely azért nem robban akkorát, mert egyhangúság kellene az elfogadásához. Viszont az említett jogállamisági mechanizmust a költségvetésbe építették be. Ezért úgy néz ki, elfogyott a politikai türelem az EU-nál, ahol tíz éve nézik csodálkozva, hogy mi történik Magyarországon. Először nem akartak hinni a szemüknek, aztán lassan kezdtek fölébredni, és miután a Fideszt már az Európai Néppártból is „kitessékelték”, kezd betenni a pohár. Ezzel foglalkoznia kellene a kormánynak is, de nem teszi, inkább a dacból próbál politikai tőkét kovácsolni – fogalmazott.

Német választások

Balázs Péter szerint lesz hatása az új német kormány összetételének arra is, hogy a magyar kormány eleshet-e uniós forrásoktól. A németek a legnagyobb befizetők az EU-ban, ha összevonják a szemöldöküket, arra figyelnek az EU-s intézmények is. Ha összejön a szociáldemokrata-zöld-liberális koalíció, akkor a magyar kormány nem számíthat engedékenységre Berlintől, épp ellenkezőleg, ők is támogatni fogják az Európai Bizottságot abban, hogy hajtsa végre, amire a tagállamok felhatalmazták – mondta a volt külügyminiszter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép:

Esti gyors
2021. október 01., péntek 18:25
Műsorvezető: Selmeci János