„Klubrádió
Esti gyors

Nyitva talált titkos szoba – a taskenti magyar követségen is orosz behatolásra gyanakodtak

31/03/2022 20:45

| Szerző: Klubrádió/szg

Szent-Iványi István, az ellenzék külügyi kabinetének vezetője számolt be egy volt diplomata, Kemény Pál esetéről, aki arról tájékoztatta őt, hogy korábbi munkahelyén, a taskenti követségen egy alkalommal mindenki előtt érkezett be, és az egész épületet, benne a rejtjelező szobát is nyitva találta. Hiába gyanakodott orosz titkosszolgálati akcióra, a helyettes államtitkártól csak annyit kapott: "állítsd le magad!". Szijjártó Péterhez nem jutott el, a környezetéből annyit mondtak neki: nem foglalkoznak az üggyel.

2022. március 31. Esti gyors / részlet, Szent-Iványi István (22.03.31.)
08:17
00:00


Szent-Iványi István, az ellenzék külügyi kabinetének vezetője, volt külügyi államtitkár, korábbi szlovén nagykövet azt Esti gyorsban felidézte: néhány nappal ezelőtt a Direkt36 oknyomozó újságírói tényfeltáró cikket közöltek, amely „döbbenetes történeteket mesél el” a Külgazdasági és Külügyminisztériumban az orosz behatolásokról, és azok hanyag, nemtörődöm kormányzati kezeléséről. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ennek nyomán kereste meg őt Kemény Pál volt diplomata, akinek története azt bizonyítja, hogy nem elszigetelt esetről van szó, hanem az utóbbi években idén januárig „gyakorlatilag folyamatos volt az orosz adatszerzés” a külügy hálózataiból. Nemcsak hackertámadások voltak, hanem közvetlen bekapcsolódások is a belső védett rendszertbe. A lényeg röviden: a taskenti, üzbegisztáni magyar nagykövetség új épületbe akart költözni, a felújítással egy helyi vállalkozót bíztak meg, ami már önmagában kérdéses, hiszen a posztszovjet térség „hazai pálya” az orosz titkosszolgálatoknak, és egy EU-, illetve NATO-tagország nagykövetsége érdekes, fontos célpont lehet számukra. A biztonságos szobát is ők alakították ki, pedig oda még a nagykövetség minden munkatársa se léphet be, csak a megfelelő biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezők, naplózzák, hogy ki mit tekintett meg és mennyi időt töltött bent. (Ez a rejtjelező szoba, amely majdnem minden nagykövetségben megtalálható, ott lehet hozzáférni mindenhez, ami bizalmas, titkos vagy titkos szigorúan titkos anyag a külügyben – magyarázta Szent-Iványi István). Tehát hogy ezt is a helyi cég alakította ki, az különösen aggályos, ezt a biztonsági felelős, Kemény Pál jelezte is, de a nagykövetét elmondása szerint nem nagyon zavarta. Sőt, a számítógépeket is átszállították még a felújítás befejezése előtt, azokhoz is hozzáférhettek a diplomata szerint gyanús személyek.

De a történet igazi csattanója nem ez, hanem az, amikor Kemény Pál egy alkalommal elsőként érkezett a munkahelyére, és döbbenten tapasztalta, hogy tárva-nyitva az egész épület, sőt, a védett helység is nyitva volt, ami számára nyilvánvalóvá tette, hogy „ellenséges behatolás” történt – lehet, hogy az ő korai érkezése miatt nem tudták a nyomokat eltüntetni. Ezt jelentette a nagykövetnek, majd a helyettes államtitkárnak is (aki a keleti nyitásért volt felelős), legnagyobb meglepetésére utóbbi durván letorkolta, egyszerűen ráparancsolt – és erről emailt is kapott –, hogy „állítsd le magad”. Ebből joggal gondolhatta, hogy a nagykövet és a helyettes államtitkár összejátszik, el akarják tusolni az ügyet, ezért megpróbálta megkeresni Szijjártó Péter minisztert, hiszen az volt a feltevés, hogy az orosz titkosszolgálat hozzáfért az információs rendszerükhöz. A miniszterhez el se jutott, a munkatársai azt mondták, hogy nem foglalkoznak ezzel. Ez nagyon felkavarta Kemény Pált, aki ki is lépett a külügyből.

Szent-Iványi szerint ez a történet nagyon jól illusztrálja a Direkt36 cikkét, hogy a külügyminisztériumban elképesztő dolgok történnek; ha jóhiszeműek vagyunk, akkor a tárcánál csak teljes felelőtlenséggel és hanyagsággal kezelik ezeket az ügyeket. A volt nagykövet azt mondta, bár bizonyítéka nincs, de „a feltevésekbe beletartozhat, hogy ez nem véletlen, hogy ehhez így viszonyultak a KKM-ben, ez egy együttműködés része”. Az orosz titkosszolgálatokat pedig elsősorban nem a magyar, hanem az EU-s és NATO-s anyagok érdeklik.

Egy ilyen szintű botrány miatt kormányok buknak meg Európában, nem is csak azért, mert behatolás történt, hanem azért, mert azonnal ki kellene vizsgálni, kiutasítani kémeket, valamit reagálni, ami itt nem történt meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. március 31., csütörtök 18:45
Műsorvezető: Kárpáti János