„Klubrádió
Esti gyors

A Fidesz összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot, majd hirtelen lemondta, hogy lebuktak az orosz hekkerek

29/03/2022 20:55

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Halász János kedden délután lemondta a Fidesz által szerdára összehívott nemzetbiztonsági ülést, fél nappal azután, hogy kiderült, a magyar kormányzati informatikai rendszert évekkel ezelőtt feltörték az oroszok. Tudott-e Szijjártó arról, hogy a külügy gépeibe ki és be járkálnak orosz hekkerek, amikor átvette a barátság kitüntetést az orosz külügyminisztertől? - kérdezte az Esti gyorsban Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke.

2022. március 29. Esti gyors - részlet/Stummer János - 2022.03.29.
07:07
00:00

Az orosz titkosszolgálatok évek óta rálátnak a magyar kormányzat informatikai hálózatára. Titkokat tudtak meg, és a magyar külügyön keresztül talán a NATO, illetve az EU-országok is kiszolgáltatottá váltak. Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke az Esti gyorsban azt mondta, ezt ő is csak a Direkt36 nevű tényfeltáró újságból tudta meg.

 
Szijjártó Érdemrend Lavrov
 

 

"Felmerült, hogy miről tudhatnak az oroszok, ha több alkalommal jártak vagy járnak most is a magyar kormány információs rendszerei között" - kérdezte Stummer, aki hozzátette, hogy erről a parlament nemzetbiztonsági bizottsága semmilyen információt nem kapott.

Stummer szerint a legfontosabb kérdés, hogy amikor Szijjártó az orosz külügyminisztertől tavaly év végén átvette a barátság érdemrendet, akkor tudott-e arról, hogy az oroszok "bent vannak a külügyminisztériumban". Stummer szerint, ha tudott róla, akkor kérdés, hogy miért fogadta el, ha meg nem tudott róla, akkor ez a magyar külügyminiszter "szegénységi bizonyítványa". Vagy az egyik állítás igaz vagy a másik, mondta Stummer, aki szerint bármelyik is, mindkét esetben le kellene mondani a hivatalából. "Önszántából nem fog, és Orbán Viktor sem fogja elmozdítani ebből a hivatalból, de most vasárnap lehetőség lesz a választóknak Szijjártónak megköszönni a munkáját, és egy másik kormányt adni ennek az országnak" - mondta.

Nagyon fontos ténynek nevezte Stummer János, hogy a 21. század első felében a világban kiberhadviselés zajlik, "kibertámadások indulnak meg, kibertámadásokat kivédenek országok. Ebben az információs térben aktív és intenzív hadviselés zajlik, magától értetődő dolog, ezért önmagában az, hogy Magyarországot kibertámadás érte, és hogy egy másik információhoz akar jutni a magyar kormányról, illetve befolyásolni akarja az az állam, nem különlegesség" - mondta. 

Ami Stummer szerint az ügyet különlegessé teszi, hogy kiderült, a magyar kormány, "ami szuverénnek mondja magát, de úgy tűnik, nem az", információs rendszerei mennyire sérülékenyek, és hogy a vezetők nem figyelnek oda az információbiztonságra.

Azt is különösek mondta, hogy Szijjártó Péter "minden úton-módon próbálta ezt eltitkolni, és ha a sajtóhír nem jelenik meg, akkor a parlament ellenzéki tagjai nem értesülnek róla, holott az a dolguk, hogy a titkosszolgálatok parlamenti felügyeletét ellássák.

Mégsem lesz az ügyben ülés a parlamentben. Bár megvolt rá az esély, mert a múlt héten a négy fideszes nemzetbiztonsági bizottsági tag azt javasolta, hogy egy másik ügyben - közbeszerzések mentesítési kérelme miatt - üljön össze a testület. Kedden reggel aztán az újságcikk megjelenése után az ellenzékiek jelezték a fideszeseknek, hogy "akkor várják az ülést, és meghívnák a kibervédelmi intézet vezetőségét, hogy számoljanak be a hekkerekről, de Stummer szerint Halász János alelnök délután felhívta, és azt mondta, hogy mind a négyüknek halaszthatatlan közfeladatai vannak, ezért  nem lesz megtartva az ülés.