„Klubrádió
A lényeg

DK: Szijjártó ellen hazaárulásért kell eljárást indítani

29/03/2022 14:06

| Szerző: Klubrádió

"A ma napvilágra került információk alapján az oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a kormány dolgozószobáiban: az orosz titkosszolgálat évek óta gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a Külügyminisztérium teljes informatikai rendszeréhez" – írta közleményében az Egységben Magyarországért, amely szerint Szijjártó Péternek le kell mondania a külügyminiszteri pozícióról.

A Direkt36 cikke szerint Putyin hekkerei rálátnak a magyar külügyi tárca titkaira, az Orbán-kormány évek óta nem bírja elhárítani őket.

"Nem állhat a Külügyminisztérium élén olyan ember, aki tudatosan kiszolgáltatta az országot orosz érdekeknek” – írták.

 
Szijjártó-Lavrov
 
"Átvettem Szergej Lavrov barátomtól, kollégámtól a “Barátságért” kitüntetést, amit a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése terén elért eredmények okán ítélt oda Oroszország elnöke." (Facebook)
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/449508929975739
 

 

A Demokratikus Koalíció ennél is tovább ment, és szerintük "az Orbán-kormány azonban nem vette komolyan ezeket a támadásokat, sőt szervezetileg át is alakította a kibervédelmet, amely az átalakításoknak köszönhetően jó ideje tehetetlen ez ellen. Az oroszok minisztériumi belső levelezéseket, és államtitkokat továbbító védett hálózatokat törtek fel, miközben Orbán Viktor még évekig hazajárt Moszkvába bólogatni".

Ha az Orbán-kormány tudta, hogy orosz kibertámadás alatt áll az ország, és erre úgy reagált, hogy előbb leépítette a kibervédelmet, majd ezt az egészet eltitkolta a nyilvánosság és az ország előtt, az a hazaárulás minősített esete. A DK azt követeli, hogy Polt Péter indítson hivatalból eljárást hazaárulás miatt.

„Orbán Viktor tudatosan szolgáltatta ki Magyarországot Oroszországnak nemcsak egy hosszú távú gázszerződéssel, Paks 2 gigahitelével, hanem orosz kémek Budapestre telepítésével és a magyar kormány kibervédelmének szándékos leépítésével. Orbán Viktor ezért gátolja most is az egységes európai fellépést Oroszországgal szemben, Szijjártó Péter pedig ezért kapott kitüntetést Putyin jobbkezétől, Szergej Lavrovtól” – közölték.

Vadai Ágnes, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke írásbeli kérdésben fogja megkérdezni Polt Pétert, hogy ez mi, ha nem hazaárulás”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hvg.hu hekkertámadásokkal kapcsolatos kérdéseire annyit válaszolt, hogy kampányhazugságokkal nem foglalkozunk.