„Klubrádió
A lényeg

Az embargót és a Paks2 leállítását is megszavazta az EP-ben a Fidesz

8/04/2022 07:02

| Szerző: Klubrádió

Miközben Magyarországon továbbra is harcos kormányzati kijelentéseket hallani, az Európai Parlamentben csütörtökön este a fideszesek is a képviselőkkel együtt "elsöprő többséggel" (513 igennel, 22 nemmel és 19 tartózkodással) támogatták azt a határozatot, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy "azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból" - írja a 444.

A határozat külön megemlíti a Roszatom magyarországi beruházásának, a Paks2 azonnali leállítását.

Az Európai Parlament plenáris ülése
 
Az Európai Parlament plenáris ülése
 
Strasbourg, 2022. április 5. Képviselők az ülésteremben az egyenlő munkáért egyenlő bérezésről, vagyis a nők és férfiak fizetése közötti bérszakadék felszámolásáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. április 5-én. MTI/AP
Fotó: Jean-Francois Badias
 

 

A határozat támogatja, hogy a tagállamok és az EU is adjon fegyvereket Ukrajnának, továbbá felszólítja Oroszországot, hogy azonnal vonuljon ki hadseregével Ukrajna teljes területéről, és háborús bűnösnek nevezi Putyint, és több nemzetközi törvényszéket is felszólít eljárások elindítására az orosz katonák által meggyilkolt, megkínzott és megerőszakolt civil áldozatok ügyében.

Ezt megszavazta Bocskor Andrea, Deli Andor, Gál Kinga, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina is. A 444 azt írja, hogy a hat fideszes képviselő ezzel teljesen szembement az Orbán Viktor által eddig képviselt szankciós politikával.

A fideszes EP-delegációvezető Gál Kinga a szavazással kapcsolatban azt írta, hogy nem szavazzák meg a határozatban lévő szankciókat, de az európai egység és Ukrajna támogatása érdekében megszavazzák.

A fideszes képviselő posztja annyiban zavaros, hogy azzal kezdi, hogy az energetikai szankciókat nem szavazzák meg, ezzel arra utalhatott, hogy nem akarták eredetileg, hogy belekerüljön ez is, de végül ezzel együtt mégis megszavazták. A kommentelői többségét sikeresen megtévesztette, mert többen is gratuláltak neki, hogy vétózott. A paksi bővítés leállítására nem tért ki, arról nem írta, hogy úgy szavazza meg, hogy nem akarja megszavazni- írja a 444.