„Klubrádió
Esti gyors

Szent-Iványi az ukrán nagykövet berendeléséről: Szijjártó hiteltelenítette magát

6/04/2022 19:26

| Szerző: Klubrádió

"Szijjártó lett a keleti nyitás arca" – mondta Szent-Iványi István azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnában az oroszok borzalmas dolgokat követnek el, de ő mégis az ukrán nagykövetet támadja, és kitart az oroszbarát külpolitikája mellett. A volt külügyi államtitkár, korábbi szlovén nagykövet információi szerint a külügyminiszter viselkedése a Fideszben sem tetszik sokaknak.

2022. április 06. Esti gyors - részlet 22.04.06. Szent-Iványi István
11:19
00:00

"Az Egységben Magyarországért választási szövetség a választások után felbomlott" – mondta Szent-Iványi István, így ő már nem tagja a szövetség külügyi kabinetének. Hozzátette azonban, ez nem jelenti azt, hogy a hat párt szétválik. A választási eredményről úgy vélekedik, hogy a Fidesz kihasználta hatalmas médiafölényét, és sikerült hazugságát átültetnie a köztudatba, hogy ők a béke hírnökei és védelmezői, és a "baloldal" háborúpárti.

A volt külügyi államtitkár, korábbi szlovén nagykövet beszélt az Orbán szerda délutáni sajtótájékoztatóján elhangzottakról is. A magyar külpolitika viszonya Ukrajnához, meglehetősen feszült. Éles, politikai célú támadásokat intézett Orbán, és Szijjártó is Zelenszkij elnök felé a választási kampány ideje alatt. Emellett a külügyminiszter berendelte az ukrán nagykövetet is. Így Orbán felvetésének, hogy a békéhez vezető tárgyalások helyszíne lehetne Budapest, nincs realitása.

 
Szijjártó megkapja a Barátság kitüntetést Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől Fotó: Facebook
 

Szent-Iványi szerint Szijjártó teljesen hiteltelenítette magát azzal, hogy december 30-án átvette a külügyminiszter által jó barátjaként emlegetett kollégájától, Szergej Lavrovtól a Barátság kitüntetést, majd az Ukrajna februári orosz megtámadását követően nem adta azt vissza. Azóta pedig súlyos háborús bűnöket, és emberiségellenes tetteket követtek el az oroszok Ukrajnában. "Szijjártó lett a keleti nyitás arca" – tette hozzá. Információi szerint a külügyminiszter viselkedése a Fideszben sem tetszik sokaknak. 

A külügyminiszter olyan körülmények közt "támadja" az ukrán nagykövetet, amikor Ljubov Nepop hazája "éppen az életéért küzd". Ez nem illő a diplomata szakember szerint. Ennél is súlyosabb, hogy míg a nyugati világban sorra minden ország berendelte az orosz nagyköveteket, hogy elítéljék a orosz agressziót, és sorra utasítják ki őket, Magyarország be sem hívta, nemhogy kiutasítsák őket. Ezzel az Európai Unióban egyedül van Magyarország, aminek nagyon rossz üzenete van.

Balázs Péter volt EU-biztos és a Bajnai-kormány külügyminisztere a Reggeli gyorsban úgy fogalmazott: "megint fordítva ül a lovon a magyar külpolitika".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2022.04.06., szerdda 18:15
Riporter: Selmeci János