„Klubrádió
Esti gyors

Valami készül az USA-ban Magyarország ellen?

25/01/2022 14:48

| Szerző: Klubrádió/pj

Az Esti gyorsban Dési János a Direkt36 újságírójával, Panyi Szabolccsal beszélgetett arról a cikkükről, melyben megírták, hogy a magyar kormány egy olyan céggel kötött szerződést az Egyesült Államokban, mely korábban a Pegasus szoftver gyártójának lobbistájaként dolgozott. (Panyit egyébként szintén megfigyelték a Pegasus szoftverrel.)

 

2022. január 24. Esti gyors / részlet, Panyi Szabolcs (22.01.24.)
06:26
00:00
A magyar külügyön keresztül a washingtoni magyar nagykövetség egy héttel azután szerződött le a George Tuckerrel havi 80 millió Ft értékben, hogy a mobiltelefonok feltörésére alkalmas Pegasus szoftvert gyártó izraeli NSO Groupot az USA feketelistára rakta, azaz nem üzletel többet a vállalattal. Egészen addig ennek a cégnek volt az amerikai lobbistája George Tucker, aki immár a magyar kormány szolgálatába állt.

George Tucker
 
George Tucker
LinkedIn
 

Nem túl jó ajánlólevél ez, hiszen előző megbízása kudarcot vallott; igaz, ezúttal nem is annyira lobbitevékenységre, hanem jogi tanácsadásra szerződött Tucker. Korábban már rengeteg lobbistával próbálkozott a magyar kormány az Egyesült Államokban, de nem túl hatékonyan. Sok-sok tízmilliót költöttek arra, hogy mindenféle PR-cikkek jelenjenek meg Magyarországról - gyakran szélsőjobboldali médiumokban - és hogy képviselőknél lobbizzanak; ennek ellenére a magyar-amerikai kapcsolatok régen voltak ennyire rosszak.

A jogi stratégiai tanácsadás azonban nem ilyen feladat. A magyar kormány vagy arra számíthat, hogy kártérítési perek fognak indulni ellene az USA-ban vagy pedig valamilyen, az amerikai kormányzat részéről érkező jogi fenyegetést érzékel, és ennek kezelésére vették fel a szakértőt. Szíjjártó Péter nem sokkal a szerződés megkötése után arról beszélt, hogy az USA esetleg szankciókat vethet ki magyar tisztviselőkre, és valószínűleg emiatt lehet szükség Tuckerre - nyilatkozta Panyi Szabolcs. Azaz vagy előre készülnek a következményekre, vagy pedig igyekeznek szenátusi, kongresszusi embereket és minisztériumi alkalmazottakat meggyőzni arról, hogy Magyarország minden törvényt betartott, amikor kémszoftverrel figyelt meg újságírókat és ellenzékieket, semmilyen emberi jogot nem sértve - azaz nincs ok a szankciókra a magyar tisztviselők ellen.

Simonyi András, egykori washingtoni nagykövet korábban már elmondta, hogy sokat ront a saját helyzetén az az ország, amelyik kétes hírű lobbistákkal dolgozik, mert egyáltalán nem tudnak segíteni a helyzetén, cserébe sokba kerülnek. Panyi szerint George Tucker egy olyan lobbista, aki korábban már számtalan autoriter afrikai és ázsiai megrendelőnek dolgozott  egy másik cégen keresztül. Ezek a lobbisták gyakorlatilag áruba bocsátják a személyes networkjüket, és mivel egy brit ex-diplomatáról van szó, vannak jó kapcsolatai.

Panyi Szabolcs
 
Panyi Szabolcs
Facebook
 

De az amerikai külügyminiszter Antony Blinken valószínűleg elég jól ismeri a magyar politikai életet, legalább az apja révén, aki valaha itt dolgozott nagykövetként, és az OSA Archívuma is az ő nevét viseli, hiszen alapítója volt annak. Ilyen esetben mennyit érhet egy lobbista munkája? - vetette fel a műsorvezető.

A magyar lobbistratégia az elmúlt években mindig a republikánusokat célozta, és nem a demokratákat. Utóbbiak népszerűsége megkopott a győzelmük óta, és a republikánusok eléggé hangosak mind a szenátusban, mind a törvényhozásban. Panyi szerint a magyar kormány lobbitevékenysége továbbra is a republikánusokat célozza majd valószínűleg, azaz az amerikai ellenzéken keresztül próbálják blokkolni a hazánk felé irányuló szankciókat, illetve az Orbán-kormány által ellenségesnek minősített akciókat (ilyenre volt már utalás, hogy az amerikaiak be akarnak avatkozni a magyar választásokba).

Ha pedig a republikánusok az időközi választásokon jól szerepelnek és pozíciókat szereznek az amerikai törvényhozásban, a lobbisták nélkül is változik az amerikai politika, de az általuk kiépített kapcsolatok akár nagyobb szerepet is kaphatnak - ez lehet a mesterterv.

Esti gyors
2022. január 24. hétfő 18:00
Riporter: Dési János