„Köszönjük
A lényeg

Izraelben vizsgálatot indítanak, mert civilek telefonját törték fel a Pegasus kémszoftverrel

21/01/2022 15:21

| Szerző: Klubrádió

Aviháj Mandelblit izraeli főügyész vizsgálatot indíttat a rendőrség ellen, miután sajtójelentések szerint a hatóság feltörte izraeli civilek telefonját, és megfigyelte őket az NSO Group Pegasus nevű kémprogramjával – közölte az MTI a The Times of Israelre hivatkozva.

A vizsgálóbizottságot Amit Marari, a főügyész helyettese vezeti majd. A főügyész felszólította Kobi Sabtaj izraeli rendőrfőkapitányt, hogy adja át a 2020-2021-es telefon-lehallgatásokra vonatkozó összes parancsot.

A főügyész bejelentése előtt a Kalkaliszt  című gazdasági lap arról írt, hogy a rendőrség a Pegasussal olyan aktivistát is megfigyelt, akit semmilyen bűncselekménnyel nem gyanúsítottak meg. A hatóság a szexuális életéről gyűjtött potenciálisan kellemetlen információkat, hogy azokat „támpontként” használhassa fel – nyilvánosságra hozatalával zsarolva őt – egy esetleges jövőbeli nyomozásnál.

A rendőrség állítólag több esetben még a titkos nyomozás megindítása előtt szerzett információkat a Pegasus segítségével, miközben a titkos nyomozás lehetne a helyi törvények szerint az első olyan nyomozati szakasz, amelyben a rendőrség kérheti a bíróságtól a megfigyelés engedélyezését. Omer Barlev, a rendőrséget felügyelő belbiztonsági miniszter korábban azt állította, hogy a rendőrségi gyakorlatban nem volt jelen telefonok feltörése és lehallgatása bíró jóváhagyása nélkül.

A Kalkaliszt szerint a rendőrség jogi kiskaput kihasználva évek óta széles körben használja teljes titokban, bírósági ellenőrzés nélkül a Pegasus kémprogramot bűncselekmények elkövetésével nem gyanúsított izraeli civilek ellen. Megfigyelték vele a Benjámin Netanjahu akkori kormányfő elleni mozgalom vezetőit, valamint korrupciógyanús polgármestereket és más gyanúsnak vélt személyeket.

A rendőrség először teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, később viszont elismerte, hogy használta a Pegasust és más, hasonló nyomkövető kémprogramokat. Sabtaj később „elszigetelt incidensnek” nevezte azokat az esetleges eseteket, amikor megsérthették a törvényeket, azt ígérte, együttműködik a nyomozással, és „teljesen átlátható” intézkedéseket hoznak majd az ügyben.

Július 18-án jelent meg egy nemzetközi újságíró-hálózat tényfeltáró cikksorozata arról, hogy világszerte több száz ellenzéki politikust, aktivistát és kritikus újságírót figyelnek meg egy izraeli gyártású informatikai kémfegyverrel. A Pegasus-ügyben – amit magyar oldalról a Direkt36 göngyölített fel – az elmúlt hónapokban kiderült, hogy magyar üzletembereket, újságírókat és politikusokat is megfigyeltek a szoftverrel.

(via 444)