„Klubrádió
A lényeg

Lemondott a Pegasus vezérigazgatója

11/11/2021 14:15

| Szerző: Klubrádió

A Reuters információi szerint lemondott az Egyesült Államokban fekete listára került, kémszoftvert gyártó cég vezérigazgatója.

Isaac Benbenistit, a NSO Group megbízott vezérigazgatója azután állt fel a cég éléről, miután az amerikai Kereskedelmi Minisztérium november elején feketelistára tette az NSO-t. 

Az USA a Pegasus-botrány kirobbanása után vezetett be szankciókat a cég ellen, Benbenistit a botrány kirobbanásából fakadó, folyamatban lévő jogi és gazdasági akadályokat jelölte meg lemondása okaként – írja a hvg.hu.

Isaac Benbenistit 3 hónapja dolgozik a cégnél és még csak két hete ő a  megbízott vezérigazgató, de hivatalosan még nem töltötte be a pozíciót.

Pár szóban a Pegasus-ügyről

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait, valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. A 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.