„Klubrádió
Megbeszéljük...

Panyi Szabolcs: Nem tudom, hogy a CIA vagy Soros ügynöke vagyok-e

22/07/2021 17:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Csak állami hivataloknak és csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatott el az NSO Pegasus megfigyelő szoftvert. Panyi Szabolcs, a Direkt36 munkatársa szerint azonban az egyes országok szabályozása eltérő, hogy kit, és mi alapján hallgathatnak le. Vélt titkosszolgálati kapcsolataira úgy reagált, nem tudja melyik hivatal, érdekcsoport ügynöke lehet.

2021. július 22. Megbeszéljük - részlet 21.07.22. Panyi Szabolcs
15:25
00:00

A magyar titkosszolgálatoknál azt feltételezik, hogy Panyi újságíróként amerikai titkos­szol­gálati csoportokhoz van bekötve – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója a Klubrádióban úgy reagált a feltételezésre, hogy nem tudja eldönteni, akkor most ő a CIA, vagy Soros ügynöke.

Hozzátette, csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatott el az NSO ilyen megfigyelő eszközt. A "spyware" kiberfegyverek használata azonban meglehetősen szabályozatlan. Emellett az NSO többször is hangsúlyozta, csak kormányoknak adhatott el terrorelhárítási és a szevezett bűnözés elleni célzattal ilyen Pegasus szoftvert, azonban Panyi megjegyezte, lényegében az egyes országok szabályozására bízták, hogy milyen módon használják fel azt.

Magyarország esetében több mint 300 ember telefonszámát szerezte meg a Forbidden stories, de még nem sikerült mindet beazonosítani. Az adatbázis alapján nevetséges hibákra is fény derült. Panyi példaként hozta fel Dercsényi Dávid, a hvg újságírójának esetét, akinek telefonszáma ugyancsak a listában volt. Azonban a készüléket volt felesége használja, csupán Dercsényi nevén van.

Pár szóban a Pegasusról

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. Az összesen 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Panyi Szabolccsal
2021.07.22., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György