„Klubrádió
Reggeli gyors

Szabó András: Sok még a kérdőjel a Pegasus-ügyben

21/07/2021 15:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Sok a hiányosság, rengeteg információ még ismeretlen a Pegasus-ügyben Szabó András szerint. A Direkt36 újságírója azután szólalt meg, hogy kiderült, az ő telefonját is feltörhették.

2021. július 21. Reggeli gyors - részlet 21.07.21. Szabó András
07:19
00:00

Az utóbbi évek egyik legnagyobb megfigyelési botrányának érintettjeként Szabó András, a Direkt36 újságírója a Klubrádióban arról beszélt, hogy nem olyan egyszerű a helyzet, mert rengeteg bizonytalanság van az ügyben.

A Pegasust jó eséllyel használhatta az állam, de hogy melyik hatóság használhatta, és használta-e valóban, azt nem tudjuk egyelőre. Így azok, akik perre vinnék az ügyet, nem tudhatják, hogy melyik szerv ellen kell megindítani a pert.

A Pegasus-ügyet közreadó Forbidden Stories magyar tagjai, Panyi Szabolcs és Pethő András szinte teljes titoktartás mellet végzik dolgokat a projektben, így nem tudni, hol tart a projekt.

Megjegyezte, gyanú esetén mindenképpen érdemes bevizsgáltatni az okostelefonokat.

Pár szóban a Pegasus-botrányról

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. Az összesen 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.
 
Koronavírus. telefon, maszk
 
Forrás: Engin_Akyurt/Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó Andrással
2021.07.21., szerda 8:13
Riporter: Mérő Vera