„Köszönjük,
A lényeg

Az NNYI előtt a megfigyelési botrány

20/07/2021 17:29

| Szerző: Klubrádió

Tényi hétfőn információs rendszer vagy adat megsértése bűntett gyanúja miatt tett bejelentést a Direkt36 cikkére hivatkozva a Pegasus-ügyben. A Fővárosi Főügyészség továbbította azt a Nemzeti Nyomozó Irodának elbírálásra.

"Tájékoztatom, hogy az információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette miatt a Fővárosi Főügyészség központi e-mail címére 2021. július 19. napján küldött feljelentését a főügyészség a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának küldte meg elbírálás végett" – közölte Rudolf Adrienn, a Fővárosi Főügyészség ügyésze kedden Tényi Istvánnal. 

A 24.hu cikke szerint Tényi hétfőn információs rendszer vagy adat megsértése bűntett gyanúja miatt tett bejelentést a Direkt36 cikkének megjelenését követően, amelyből kiderült: magyar újságírókat és üzletembereket figyeltek meg egy izraeli kémprogrammal.

Mindeközben a Telexet a Legfőbb Ügyészség arról tájékoztatta, hogy "az ügyészségre érkezett feljelentést a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervezeti egységeink vizsgálják".

Pár szóban a Pegasus-botrányról

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. Az összesen 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.